Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Boerderij van het Oldambster type in ambachtelijk-traditionele stijl met eclectische elementen in Bellingwolde

Hoofdweg 119
9695 AD, Bellingwolde (Gemeente Bellingwedde)
Groningen
Bouwjaar: 1878 1942 of later (herst.) 1950 (wagenschuur)
Publicatie: 20011105
Rijksmonument ID: 520926
Type: Boerderij

Omschrijving van Boerderij van het Oldambster type in ambachtelijk-traditionele stijl met eclectische elementen

Inleiding

OLDAMBTSTER BOERDERIJ gebouwd in 1878 in opdracht van J.G. Oterdoom. Door oorlogsschade is in 1942 de schuur deels verwoest en later hersteld. In 1950 werd een nieuwe houten wagenschuur achter op het erf gebouwd, die wegens te geringe ouderdom buiten de bescherming van rijkswege valt.

De boerderij die is opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele stijl met een aantal Eclectische elementen, is gelegen aan de als beschermd gezicht voorgedragen Hoofdweg door Bellingwolde.

Omschrijving

OLDAMBTSTER BOERDERIJ met aan beide zijden twee krimpen, opgetrokken in een rood-bruine baksteen. Het wolfdak heeft twee gemetselde schoorstenen met gepleisterde gevelband op de nok, en is aan de woonzijde gedekt met een zwarte Hollandse pan en aan de schuurzijde met een rode verbeterde Hollandse pan en golfplaat. Het woongedeelte is voorzien van een kroonlijst.

Het woongedeelte heeft aan de voorzijde (zuidoost) in een iets risalerende middenpartij de hoofdentree, bestaande uit een dubbele paneeldeur met licht getoogd bovenlicht met gietijzeren levensboom, in een gepleisterde portiek. De portiek heeft een omlijsting van twee gepleisterde pilasters met fantasiekapiteel en een kroonlijst; onder de pilasters een natuurstenen voet waarin het bouwjaar: 18 78. Voor de entree een gepleisterde stoep met drie treden. Boven de entree twee rondboogvormige deuren met deurlichten met decoratieve roedenverdeling, binnen gepleisterde rondbogen. Aan weerszijden van de middenpartij twee achtruits vensters, twee getoogde keldervensters en twee volwaardige vierruits zaadvensters; alle getoogd met een segmentboog.

In de noordoostgevel drie achtruits vensters, drie tweeruits keldervensters en twee tweeruits zaadvensters. In de zuidwestgevel twee achtruits vensters, twee tweeruits keldervensters en twee tweeruits zaadvensters. Alle vensters zijn getoogd met een segmentboog.

Aan de zuidoostzijde van de eerste krimp aan de zuidwestgevel een zesruits venster en een (later dichtgezet) zaadvenster, beide getoogd met segmentboog; aan de zuidwestzijde dubbele schuurdeuren onder een gepleisterde latei. In de tweede krimp aan de zuidwestgevel vijf getoogde ijzeren tweeruits schuurvensters.

Aan de zuidoostzijde van de eerste krimp aan de noordoostgevel een zesruits venster en een tweeruits zaadvenster, beide getoogd met segmentboog; aan de noordoostzijde vier zesruits vensters, een (vernieuwde) deur met tweeruits bovenlicht, alle getoogd met segmentboog, en een (vernieuwd) w.c. venster met rollaag. Aan de zuidoostzijde van de tweede krimp aan de noordoostgevel een zesruits venster met segmentboog; aan de noordoostzijde een deur (oorspronkelijk een schuurvenster) en tien (vernieuwde) schuurvensters met rollaag.

In de deels vernieuwde achtergevel (noordwest) een (vernieuwde) schuurdeur, (later dichtgemetselde dubbele staldeuren), acht getoogde ijzeren zesruits schuurvensters en (vernieuwde) hoge dubbele deeldeuren (schuif).

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in de hoofdgang het stucplafond met rozet en vrouwenkopjes; de paneeldeuren; de dubbele tochtdeuren met deurlichten met bewerkt glas en ijzeren roedenverdeling, en bovenlicht met decoratieve roeden in bloemblad motief. In de kelder de vloer van rode plavuizen en de segmentbogen.

Waardering

Oldambtster boerderij van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een traditionele Oldambtster boerderij uit 1878

- vanwege de voor die streek zo typerende dubbele rondboogdeuren boven de entree

- vanwege de sobere, doch verzorgde traditionele vormgeving

- vanwege de ligging aan de als beschermd gezicht voorgedragen Hoofdweg door Bellingwolde

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Boerderij van het Oldambster type in am…
location_on Monumenten Kaart rond Bellingwolde

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!