Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Marechausseekazerne Voorm. marechausseekazerne in Bellingwolde

Hoofdweg 45
9695 AB, Bellingwolde (Gemeente Bellingwedde)
Groningen
Bouwjaar: ca. 1920 1920 ca. 1920
Publicatie: 20060124
Rijksmonument ID: 520906

Omschrijving van Marechausseekazerne Voorm. marechausseekazerne

Omschrijving

De deels anderhalf, deels twee verdiepingen hoge, deels onderkelderde MARECHAUSSEEKAZERNE (uit ca 1920 in Interbellum-architectuur) met aangebouwde WACHTKAMER en SCHUUR op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in een bruine baksteen op een trasraam van gesinterde donkerbruine baksteen en wordt gedekt door een samengesteld schilddak waarop niet-originele pannen; vier gemetselde nokschoorstenen; overkragende houten goot op houten klossen; op het dakvlak aan de voorzijde drie dakkapellen onder plat dak waarin twee- of driedelige vensters (linker dakkapel vensters met roedenverdeling), op het dakvlak aan de achterzijde zeven dakkapellen onder plat dak waarin één- of tweedelige vensters (roedenverdeling verdwenen). De gevels worden geleed door samengestelde H-vensters onder strek (roedenverdeling bijna geheel verdwenen).

De entree van de kazerne bevindt zich in een uitgespaarde gevelveld in de voorgevel (oostzijde) van het centrale risalerende geveldeel. De entree bestaat uit een houten deur met venster en bovenlicht met ruitvormige roedenverdeling, waarvoor een gemetselde stoep. De entree wordt omlijst door gemetselde pilasters en een natuurstenen latei. Boven de entree een plaquette van Bentheimer zandsteen waarop het wapen van Nederland, gedragen door twee leeuwen. Aan weerszijden van de entree een samengesteld tweedelig H-venster. Op de eerste verdieping een H-venster met aan weerszijden een samengesteld tweedelig H-venster. In zowel de voorgevel van de linker- als rechter vleugel een samengesteld tweedelig H-venster, een samengesteld driedelig H-venster en de entree van de woning. De entree bestaat uit een houten deur met venster en bovenlicht met ruitvormige roedenverdeling waarvoor een gemetselde stoep. Op de eerste verdieping twee samengestelde driedelige H-vensters. De zijvleugels worden omlijst met gemetselde pilasters.

In de zuidgevel een H-venster waarboven een samengesteld tweedelig H-venster.

Tegen het centrale geveldeel van de achtergevel (westzijde) is de WACHTKAMER aangebouwd met aan de linkerzijde drie staande vensters en aan de rechterzijde één staand venster. De SCHUUR onder schilddak is tegen de achtergevel van de wachtkamer aangebouwd; aan de achterzijde een zesruits venster met drieruits bovenlicht (oorspronkelijk twee zesruits vensters met drieruits bovenlichten) onder rollaag; aan de rechterzijde een houten deur met zesruits venster waarvoor een gemetselde stoep en een zesruits venster met drieruits bovenlicht, beide onder rollaag. Aan de linkerzijde van het centrale geveldeel een niet-origineel venster waarboven een samengesteld tweedelig H-venster. Aan de rechterzijde van het centrale geveldeel een klein vierruits venster onder strek, een niet-origineel samengesteld tweedelig H-venster, waarboven een samengesteld tweedelig H-venster en een liggend tweedelig zesruits venster.

In de achtergevel van de aan de noordzijde gelegen vleugel een samengesteld tweedelig H-venster, twee kleine staande vensters onder strek, een niet-originele deur met boven- en zijlicht onder strek waarvoor een niet-originele stoep en een tweeruits keldervenster in een gemetselde koekoek.

In de achtergevel van de aan de zuidzijde gelegen vleugel een staand venster, een deur met boven- en tweedelig zijlicht waarvoor een gemetselde stoep, een vierruits venster, een samengesteld tweedelig H-venster en een keldervenster in een gemetselde koekoek.

In de noordgevel een H-venster waarboven een samengesteld tweedelig H-venster.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de centraal gelegen houten trap met leuning, de geel/rode tegelvloeren en de beschoten kappen.

Waardering

Marechausseekazerne met aangebouwde wachtkamer en schuur van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als representatief voorbeeld van een kleine marechausseekazerne uit de jaren twintig van de twintigste eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de sobere vormgeving en verzorgde detaillering in Interbellum-architectuur

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur

- vanwege de opvallende ligging aan het lint van Bellingwolde, dat zal worden voorgedragen als beschermd gezicht

Tags: openbare gebouwen,kazerne,militair verblijfsgebouw,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Marechausseekazerne Voorm. marechaussee…
location_on Monumenten Kaart rond Bellingwolde

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!