Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Dwarshuisboerderij in eclectische stijl met classicistische motieven in Bellingwolde

Hoofdweg 303
9695 AJ, Bellingwolde (Gemeente Bellingwedde)
Groningen
Bouwjaar: 1898
Publicatie: 20011031
Rijksmonument ID: 520888
Type: Boerderij

Omschrijving van Dwarshuisboerderij in eclectische stijl met classicistische motieven

Omschrijving

DWARSHUISBOERDERIJ bestaande uit een VOORHUIS en SCHUUR, gebouwd in 1898 in een Eclectische stijl met enkele classicistische motieven.

Het anderhalf verdiepingen hoge, geheel onderkelderde, symmetrische VOORHUIS, op nagenoeg rechthoekige plattegrond, is opgetrokken in roodbruine baksteen op een hardstenen trasraam en wordt gedekt door een schilddak waarop zwart geglazuurde platte Friese pannen; houten kroonlijst. De gevels worden geleed door gemetselde hoekpilasters en getoogde H- en zaadvensters onder segmentboog.

In het uitgebouwde middenrisaliet onder zadeldak aan de voorzijde (oostgevel) twee H-vensters met aan weerszijden een gepleisterde pilaster en aan de onderzijde een gepleisterde gebosseerde borstweringplaat. Onder de vensters twee getoogde keldervensters. Boven de vensters een houten balkon rustend op consoles (balustrade ontbreekt) waarachter een niet-originele balkondeur tussen gepleisterde pilasters met gepleisterd driehoekig fronton. In de beide zijgevels van het middenrisaliet een smal H-venster waarboven een zaadvenster. Aan weerszijden van het middenrisaliet twee H-vensters waarboven twee zaadvensters.

In de zuidgevel drie H-vensters waaronder drie keldervensters en waarboven drie zaadvensters.

De schuur is aan de achterzijde (westgevel) aangebouwd.

De entree in segmentboogvormig portiek bevindt zich rechts in de noordgevel en bestaat uit een houten paneeldeur met ijzeren rooster en getoogd bovenlicht waarvoor een drie treden hoge stoep. De portiek wordt omlijst met houten pilasters en kroonlijst. Links van de portiek twee H-vensters, waaronder twee getoogde keldervensters en waarboven drie zaadvensters.

Het INTERIEUR komt wegens verbouw niet voor bescherming in aanmerking.

De SCHUUR is opgetrokken in roodbruine baksteen en wordt gedekt door een zadeldak met wolfeind waarop niet-originele golfplaten; achterzijde niet-originele windveren; niet-originele goten; noordgevel deels aangesmeerd fries.

De zuidgevel, die opnieuw is opgemetseld, heeft twee krimpen. Aan de rechterzijde van de eerste krimp een smal H-venster onder strek.

In de achtergevel (westzijde), die opnieuw is opgemetseld, niet-originele deeldeuren, dubbele opgeklampte houten schuurdeuren met ijzeren gehengen onder een ijzeren latei (I-profiel) en een dichtgezet getoogd venster.

In de noordgevel een opgeklampte houten deur met venster en tweeruits bovenlicht onder een segmentboog en twee staande zesruits vensters. Aan de linkerzijde van de krimp een staand zesruits venster onder strek. Aan de voorzijde van de krimp zeven getoogde stalvensters onder rollaag met decoratieve ijzeren roedenverdeling en een opgeklampte houten schuurdeur.

Waardering

Dwarshuisboerderij van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een dwarshuisboerderij met uitgebouwd middenrisaliet uit 1898 in de provincie Groningen

- vanwege de opvallende vormgeving in een Eclectische stijl met enkele classicistische motieven

- vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van het exterieur

- vanwege de monumentale ligging aan het begin van het lint van Bellingwolde, dat zal worden voorgedragen als beschermd gezicht

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Dwarshuisboerderij in eclectische stijl…
location_on Monumenten Kaart rond Bellingwolde

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt