Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Poort en muur in Hellevoetsluis

Oostzanddijk 3
3221 AL, Hellevoetsluis (Gemeente Hellevoetsluis)
Zuid Holland
Bouwjaar: ca. 1880
Publicatie: 20010810
Rijksmonument ID: 520817
Type: Overig

Omschrijving van Poort en muur

Inleiding

De tweedelige MUUR met TOEGANGSPOORT tussen de panden Oostzanddijk 3 en 34 vormt de voormalige hoofdingang van de marinewerf te Hellevoetsluis, het grote dok aan het noordeinde van de Oostzanddijk. De poort is, gelet op de Eclectische bouwstijl, alsmede het bouwjaar van het belendende pand genaamd De Veste, de voormalige school voor Marine Machinisten uit 1877, vermoedelijk omstreeks 1880 gebouwd. De rijk vormgegeven toegangspartij symboliseert het grote belang dat aan de marinewerf werd toegekend.

Het metselwerk van de muren is vernieuwd.

Omschrijving

De muur met toegangspoort sluit de ongeveer 16 meter brede opening af tussen de oostgevel van het pand De Veste en de westgevel van het woonhuis Oostzanddijk 34. De toegangspartij bestaat uit twee muurdelen die gespiegeld identiek aan elkaar zijn, met een vier meter brede doorgang ertussen. De muren zijn opgetrokken in rode baksteen in kruisverband met een gepleisterde witgeschilderde plint en hebben een ezelsrugafdekking. Elk muurdeel is voorzien van een gepleisterd spitsboogfries op uitkragende bakstenen consoles en van een groot spaarveld. De poort wordt aan weerszijden geaccentueerd door een rechthoekige hoekpijler met op de uitkragende top een hardstenen dekplaat met bolvormig sierelement. De pijlers zijn verder gedecoreerd met een band van sierpleisterwerk en in het metselwerk aangebrachte rechthoekige spaarvelden.

Waardering

De muur met toegangspoort van de voormalige marinewerf te Hellevoetsluis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de stedenbouwkundige waarde.

- Het object is van cultuurhistorische waarde als fysieke begrenzing van de voormalige marinewerf te Hellevoetsluis, die tevens een sterke symboolwaarde heeft.

- Het object is van architectuurhistorische waarde vanwege de voor de bouwtijd karakteristieke stilistische kenmerken.

- Het object is van stedenbouwkundige waarde als een markant, in het verlengde van de Oostzanddijk geplaats, afscheidend element tussen de openbare weg en de voormalige marinewerf.

- Het object is tevens van belang vanwege de redelijke mate van gaafheid.

Tags: losse objecten, ed.,muur(d),erfscheiding,voorwerpen op pleinen ed.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Poort en muur
location_on Monumenten Kaart rond Hellevoetsluis

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!