Voormalige lighal in de trant het Functionalisme in Bergen Aan Zee
Omschrijving van Voormalige lighal in de trant het Functionalisme
Omschrijving
Voormalige LIGHAL in de trant het Functionalisme, in 1937 gebouwd bij het 'Koloniehuis voor Jong Nederland', naar ontwerp van de Amsterdamse architecten J.W.F. Hartkamp en G. Arendzen. De lighal voor kinderen die middels kuren hier konden revalideren bood aan 55 kinderen die er op bedden lagen.
Sinds 1982 is de lighal in gebruik als atelierwoning, waartoe enige aanpassingen zijn gepleegd, die echter de constructie en structuur van de lighal niet hebben aangetast. De oorspronkelijke bronzen kozijnen van de vensters zijn verdwenen.
De lighal ligt in de duinen ten noorden van het koloniegebouw Jong Nederland, de situering is georiënteerd op de meest gunstige bezonning.
De lighal van gewapend beton heeft een driekwartcirkelvormige plattegrond met de opening naar het zuidoosten. De rondlopende luifel wordt gedragen door betonnen U-vormige spanten die zowel in het dak als in het fundament verankerd liggen, waardoor de luifel geen ondersteuning behoeft. In de gebogen buitengevel bevinden zich tussen de kolommen brede rechthoekige gevelopeningen, deels gevuld met schuiframen. Aan de binnenzijde twee met glaspuien gesloten ruimten uit de bouwtijd die via een deur toegang geven tot de aan de buitenzijde gelegen zogenaamde dekenkasten.
Waardering
De (voormalige) lighal behorend bij 'Koloniehuis voor Jong Holland' is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van een in functionalistische stijl ontworpen lighal met een bijzondere betonconstructie. Van ensemble waarde als historisch-functioneel onderdeel, deel uitmakend van het complex 'De koloniehoek'. Van situationele waarde vanwege de ligging in de duinen.
Tags: openbare gebouwen,lighal,gezondheidszorg,cult.,gezondh., wetenschap
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
Recensies (2)
-
Maria Lucassen (9 oktober 2021 12:32)
star star star starIk verbleef als 11 jarige in de zomer van 1959 in koloniehuis "Voor Jong Nederland". Heb overwegend fijne herinneringen aan die tijd. Veel buiten, wandelen door de duinen, de bossen, naar het strand, zelfs een keer naar het Zee aquarium. Spannende spelen in de duinen. Voorgelezen worden uit "Heidy" ( hierdoor voor eeuwig liefde voor de bergen gekregen). Vaak fijngemaakt vlees bij het eten en heerlijke hangop. Veel boterhammen gegeten, überhaupt veel gegeten, slechts 2 ons aangekomen. Zo nu en dan helpen met aardappels pitten. 's Middags slapen: alle gezichten dezelfde kant op. 1 Keer hardhandig aan mijn haar getrokken omdat ik mijn hoofd naar de verkeerde kant had, terwijl ik al sliep. En je mocht weinig drinken: na een lange middagwandeling, in de warmte, naar de wc maar owee als je wat dronk tijdens het handen wassen! En dat terwijl ik flinke dorst had. Tijdens de maaltijd slechts 1 glas water (zo heerlijk). Waarschijnlijk waren er veel beddenplassers? Toen ik werd opgehaald door mijn moeder zat ik huilend in de bus, wilde in "Voor Jong Nederland" blijven. Ik heb mijn verblijf daar als de leukste tijd van mijn kinderjaren ervaren!
-
Else Marz (2 mei 2012 02:00)
star star star starAls de bleekneusjes op hun canvasbedjes lagen voor de verplichte middagrust, moesten ze 't niet wagen zich om te draaien. Zodra 't bed kraakte, kreeg je op je donder van de zuster. Het was "verplicht doodstil liggen", en dat 2 uur lang voor een kind van ong. 7 jaar. Ik spreek nu van mijn verblijf in 1949 aldaar, met veel heimwee en eten tot kotsens-toe...
In de buurt
-
Voor Jong Nederland Verspyckweg 7, Bergen Aan Zee
-
Het Zeehuis Verspyckweg 5, Bergen Aan Zee
-
Voormalige koloniehuis Verspyckweg 3, Bergen Aan Zee
-
Speelzaal Verspyckweg 3, Bergen Aan Zee
-
De Zephyr Elzenlaan 22, Bergen Aan Zee
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Bergen Aan Zee (Noord Holland)