Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Speelzaal in Bergen Aan Zee

Verspyckweg 3
1865 BJ, Bergen Aan Zee (Gemeente Bergen)
Noord Holland
Bouwjaar: 1928
Architect: P. Vorking
Publicatie: 20010312
Rijksmonument ID: 520723
Type: Overig

Omschrijving van Speelzaal

Omschrijving

SPEELZAAL uit 1928, gebouwd naar ontwerp van P. Vorkink als overdekte speelgelegenheid voor de kinderen. Het gebouwtje staat noordoostelijk van het koloniegebouw.

N.B. De uitbreiding aan de noordzijde uit 1969 is van ondergeschikt belang.

Omschrijving

De speelzaal telt één bouwlaag en is in bruine baksteen opgetrokken vanuit een L-vormige plattegrond onder met rode Hollandse pannen belegd samengesteld dak met aan de zuidzijde een schilddak en aan de westzijde een bouwdeel met zadeldak. De eindgevel (W) die aansluit op het door een zadeldak gedekte bouwdeel, bevat enkel een portiek. In de zuidzijde komt een 4x3-ruits schuifraam voor. De westgevel van het door het schilddak gedekte bouwdeel bevat een breed samengesteld kozijn met vijf vensters waaronder een deur. De stijlen van het kozijn zijn zodanig uitgevoerd dat de 4x3-ruits ramen geheel naar beneden te schuiven zijn zodat een brede opening ontstaat voor de toetreding van de gezonde zeelucht. In de naar de weg gekeerde eindgevel (Z) is een deur aanwezig en rechts daarvan een tweeruits venster.

Waardering

De uit 1928 daterende speelzaal, behorend bij het koloniehuis van de Deutsche Hilfsverein, is van algemeen belang vanwege de architectuur-, cultuurhistorische en ensemblewaarde als historisch-functioneel onderdeel van het complex 'de koloniehoek' en vanwege de bijzondere op de functie gerichte typologie.

Tags: gebouwen, woonhuizen,speelgebouw,sport en recreatie,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Speelzaal
location_on Monumenten Kaart rond Bergen Aan Zee

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt