Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Pompgebouw in Ijmuiden

Evertsenstraat 2
1972 AM, Ijmuiden (Gemeente Velsen)
Noord Holland
Bouwjaar: 1914-1915
Publicatie: 20010810
Rijksmonument ID: 520691

Omschrijving van Pompgebouw

Inleiding

POMPGEBOUW uit 1914-1915, deel uitmakend van het waterleidingcomplex Evertsenstraat. In XXd zijn de meerruits ijzeren vensters dichtgezet en is de oorspronkelijke dakbedekking van bruingeglazuurde tuiles du nord vervangen door asfaltbitumen.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan opgetrokken pompgebouw van één bouwlaag onder een schilddak met een korte nok evenwijdig aan de voor- en achtergevel. Beide gevels hebben aan de zuidkant een hoekrisaliet met een tuitgevel waarachter een insnijdend zadeldak. Halverwege de nok staat een rechthoekige schoorsteen van rode machinale waalsteen. De in kruisverband gemetselde buitenmuren zijn boven een platvol gevoegd trasraam van rode waalklinkers uitgevoerd in rode machinale waalsteen met snijvoeg. Het bovenste gedeelte van de gevels is gecementeerd en wordt afgesloten door een lijstgoot op geprofileerde gootklossen. De vensters rusten op bruingeglazuurde lekdorpeltegels en worden ontlast door een rollaag van rode baksteen die contrasteert met het omliggende pleisterwerk. De twee genoemde hoekrisalieten zijn afgedekt met hardsteen en middenboven voorzien van een rond ijzeren rooster omgeven door rode baksteen. In de risaliet van de voorgevel (O) bevindt zich een dubbele toegangsdeur met bovenin elke deurhelft een meerruits raam. De ingang wordt geaccentueerd doordat het schoonmetselwerk ter plaatse van de deur halfrond verhoogd is. Rechts van de risaliet is de voorgevel voorzien van twee vensters. Beide zijgevels hebben een symmetrisch opzet. De linkerzijgevel (Z) telt drie vensters. In de rechterzijgevel (N) bevindt zich links en rechts een paneeldeur en in het tussenliggende gevelvlak drie kleine vensters. De achtergevel (W) telt drie vensters waarvan er twee geplaatst zijn in de hoekrisaliet rechts.

Inwendig bestaat de begane grond uit één vertrek met een vloer van grijsporfieren tegels en een witgeglazuurde tegellambrisering met een onder- en bovenrand van zwartgeglazuurde tegels (de huidige pomp dateert van na WOII). De via een ijzeren laddertrap bereikbare zolder heeft een houten vloer en een beschoten gordingenkap.

Waardering

Het pompgebouw is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het waterleidingcomplex Evertsenstraat; vanwege de ensemblewaarde in relatie met de andere complexonderdelen en de groenaanleg.

Tags: gebouwen, woonhuizen,pompgebouw(m05),nutsbedrijf,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Pompgebouw
location_on Monumenten Kaart rond Ijmuiden

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt