Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Nijenrode in Breukelen

Straatweg 25
3621 BG, Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht
Publicatie: 20011016
Rijksmonument ID: 520630
Type: Gebouw

Omschrijving van Nijenrode

Inleiding

Vrijstaande voormalige FAZANTERIE uit de jaren tien van de 20ste eeuw, als onderdeel van de buitenplaats Nijenrode.

De buitenplaats heeft zijn oorsprong in een 13de eeuws kasteel. Belangrijke uitbreidingen en restauraties hebben zich onder meer in de 17de eeuw voorgedaan onder Johan I Ortt, die ook de opdracht gaf voor de aanleg van een formele tuin. Vanaf 1907 was de buitenplaats in het bezit van de Amsterdamse koffiehandelaar Michiel Onnes. Hij liet het kasteel onder leiding van architect E.G. Wentinck herstellen naar een 17de eeuwse situatie en voegde enkele bijgebouwen toe. De tuinarchitecten L.A. Springer en H. Copijn waren verantwoordelijk voor de tussen 1912-1915 tot Landschappelijke tuin omgevormde aanleg met een gemengd karakter. Thans zetelt Nijenrode Universiteit voor Bedrijfskunde in het kasteel en is met de aankoop van grond in de richting van het Amsterdam Rijnkanaal het grondgebied van de buitenplaats opnieuw vergroot.

Omschrijving

De fazanterie staat in het zuid-westelijke deel van het park, nabij het voederhuisje, de volière en het eendenhuis. Het bestaat thans nog uit slechts de nachtverblijven van de dieren. Vóór de hokken bevindt zich, even boven het maaiveld uit reikend, de plint waarop oorspronkelijk de afrastering van de volière stonden. Het fazantenhok is in hout op een bakstenen plint opgetrokken vanuit een langgerekte, gebogen rechthoekige plattegrond. Het platte dak is met een eenvoudige lijst afgewerkt. Het houten vakwerk is ingevuld met sierpanelen bestaand uit (half)ronde delen in verticale, horizontale en diagonale positie. Deze invulling is gedeeltelijk aanwezig. Aan de voorzijde (zuidoostzijde) bevinden zich rechthoekige openingen.

Waardering

Het gebouw is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als een in hoofdvorm redelijk gaaf bewaard voorbeeld van een fazanterie uit het begin van de twintigste eeuw, vanwege het bouwtype en het materiaalgebruik alsmede van cultuurhistorische waarde als functioneel onderdeel van de buitenplaats Nijenrode. Het fazantenhok heeft ensemblewaarde vanwege de ligging binnen de parkaanleg en de ruimtelijk-functionele relatie met de andere onderdelen van het complex, in het bijzonder nabijgelegen bijgebouwen als het voederhuisje, de volière en het eendenhuis.

Tags: losse objecten, ed.,fazantenpark,dierenverblijf,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Nijenrode
location_on Monumenten Kaart rond Breukelen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt