Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Complex Kloosterstraat in Geffen

Kloosterstraat 2
5386 AS, Geffen (Gemeente Maasdonk)
Noord Brabant
Publicatie: 20020415
Rijksmonument ID: 520593
Type: Overig

Omschrijving van Complex Kloosterstraat

Inleiding.

De BEELDENGROEP uit 1930 met elementen van Expressionisme, bestaande uit een Heilig Hartbeeld geflankeerd door een tweetal siervazen, is voor de pastorie gelegen aan de straatzijde. De beeldengroep wordt omsloten door een perkje met lage ligusterhagen.

Omschrijving.

Alle drie de onderdelen zijn van dezelfde natuursteen vervaardigd. Het centrale beeld is op een hoge vierkanten, tapstoelopende sokkel geplaatst. Het bestaat uit een frontale, hoog oprijzende Christusfiguur in geplooid gewaad. Hij heeft de rechterarm geheven en houdt in de linkerhand een vlammend hart voor de borst. Op de voorzijde van de sokkel is de volgende inscriptie aangebracht: "HEILIG HART/ VAN/ JESUS/ ZEGEN ONS". De achterzijde bevat de inscriptie: "DEN ZEER EERW. HEER PASTOOR L. VAN DUN/ DOOR DE DANKBARE PAROCHIANEN AANGEBODEN 1 JUNI 1930". Aan beide zijden wordt het beeld geflankeerd door een natuurstenen siervaas uit een stuk. Op de brede vierkanten voet staat een uit vier zuilen samengestelde schacht, die op zijn beurt een schaalvormige bekroning draagt. Op de bekroning zijn bloemmotieven uitgehouwen.

Waardering.

Het object is van algemeen belang. Het heeft waarde als onderdeel van het complex bestaande uit pastorie en kerk. Het heeft kunsthistorische waarde als representant van de stijlperiode van de Art Nouveau. Het is van belang vanwege de artistieke kwaliteiten van het beeldhouwwerk. Het is gaaf bewaard gebleven. Het is betrekkelijk zeldzaam als voorbeeld van een Heilig Hartbeeld in Art Nouveaustijl.

Tags: losse objecten, ed.,gedenkteken,gedenkteken,voorwerpen op pleinen ed.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Complex Kloosterstraat
location_on Monumenten Kaart rond Geffen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!