Kepelse Meule in Roermond
Omschrijving van Kepelse Meule
Inleiding
Vml. windmolen genaamd Kepelse Meule. De molenromp (benedenbouw) dateert uit 1882. Na de eeuwwisseling werd de molen enkele meters verhoogd om zodoende een betere windvang te verkrijgen. In 1929 werden kap en wieken verwijderd.
Omschrijving
Molengebouw bestaande uit een bakstenen molenromp op een brede ronde basis naar boven versmallend. Opbouw van na de eeuwwisseling eveneens in baksteen en cilindervormig. Metselwerk in kruisverband. Toegang tot de molen in een aangebouwd bolvormig bakstenen bouwdeel met hierin een rechthoekige houten poort. Afgeplat houten schilddak.
Aan weerszijden van de poort bakstenen steunberen.
Molenromp met segmentboogvormige en rondboogvormige houten vensters.
Van het INTERIEUR is onder meer het volgende van belang.
De elektrische graanmaalderij uit 1931 is nagenoeg in tact aanwezig. Een dubbele houten maalstoel met een koppel 17-er blauwe Duitse maalstenen. Houten silo's voor graanopslag; zeefmachines; hefinrichtingen; systeem met houten bakken voor doorvoer van graan en meel.
Waardering
De molenromp bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een economisch-historische en technische ontwikkeling.
De molenromp met de graanmaalderij met de nieuwe voorzieningen die in de loop der jaren zijn doorgevoerd betreft een uniek stuk industrieel erfgoed en geeft een goede indruk van de molenevolutie. De in de molen aanwezige graanmaalderij kan mede door zijn zeldzaamheidswaarde beschouwd worden als een industrieel-archeologisch relict van nationaal belang.
De molenromp en m.n. het interieur zijn van algemeen belang wegens de hoge mate van typologische en functionele zeldzaamheid.
Tags: molens,molen,industrie- en poldermolen,boerderij, molen, bedrijf
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
Recensies (1)
-
Wim Bongaerts (3 mei 2012 02:00)
star star star starHet deel dat de molen is opgehoogd na 1900 klopt niet, in 1885 is de ze verhoogd. In de verkoopakte uit 1884 staat dat de molen binnen een jaar verhoogd moest worden. In de 50er jaren is het koppel kunststenen uitgebroken om plaats te maken voor een hamermolen van Van Aarsen uit Panheel.
In de buurt
-
Ommuring, aanleg en grafmonumenten Weg langs het Kerkhof 1, Roermond
-
Graf Zouaaf Küppers Weg langs het Kerkhof 1, Roermond
-
Lijkenhuisje Kapel in 't Zand Weg langs het Kerkhof 1, Roermond
-
Grafmon. Leendert Willem de Leeuw Weg langs het Kerkhof 1, Roermond
-
Graf Guillaume Weg langs het Kerkhof 1, Roermond
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Roermond (Limburg)