BACO in Roermond
Omschrijving van BACO
Inleiding
De FABRIEK, genaamd BACO is gelegen op een voormalig industrieterrein, dat zich heeft ontwikkeld langs de spoorlijn Roermond-Sittard, vlakbij het station van Roermond.
De BACO-fabriek is gebouwd in traditionele stijl.
Het hoge volume in 1905 is gebouwd als meelfabriek voor Arius van Andel en is in gebruik geweest als "Eerste Nederlandsche Rijwielfabriek" en als (laatste) Roermondse koffiebranderij.
Het platte dak had oorspronkelijk grote overstekken.
Het hoge volume heeft een niet-oorspronkelijke entree en een volume voor laden en lossen.
Omschrijving
FABRIEKSGEBOUW met hoofdzakelijk rechthoekige plattegronden bestaande uit een volume van zes bouwlagen onder een plat dak.
Het fabrieksgebouw heeft een opstand in baksteen in kruisverband met per verdieping verjongende buitenmuren. Het pand heeft een inwendige draagconstructie met in de eerste laag betonkolommen en betonnen verdiepingsvloer en verder stalen kolommen.
In de gevel bevinden zich rechthoekige stalen 15-ruits vensterkozijnen onder een rollaag en boven een baksteen dorpel.
De vensters in de eerste laag zijn aan de voorzijde dichtgemetseld en rechts zijn een brandtrap en enkele deuren geplaatst. Boven de tweede en vierde bouwlaag bevindt zich een dubbele uitspringende laag baksteen. De hoeken van het pand hebben 9-ruits vensters en dubbele lisenen en steken boven het dak uit.
Waardering
De BACO-fabriek bezit cultuurhistorische waarden als prominent voorbeeld van de typologische ontwikkeling van fabrieksgebouwen.
De architectuurhistorische waarden worden bepaald door het bijzondere belang van het object voor de geschiedenis van de bouwtechniek, het materiaalgebruik en de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. De constructie in het BACO-gebouw is één van de rijkste gietijzeren constructies in de Limburgse fabrieksgebouwen en derhalve van uitzonderlijk groot belang.
Het pand is van bijzondere betekenis wegens de situering langs het spoor en is daardoor verbonden met de ontwikkeling van het industrieterrein rond het station in Roermond. Daarnaast is het pand van bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad Roermond. Het pand is van belang vanwege de herkenbaarheid in relatie tot de stedelijke omgeving.
Het fabrieksgebouw is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarden.
Tags: gebouwen, woonhuizen,fabrieksgebouw,industrie,boerderij, molen, bedrijf
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
-
Dubbel herenhuis Willem II Singel 42, Roermond
-
Dubbel herenhuis gelegen in de gesloten straatwand van de willem ii singel met bebouwing van het begin van de 20ste eeuw Willem II Singel 46, Roermond
-
Herenhuis Willem II Singel 21, Roermond
-
Huis met gepleisterde en geornamenteerde lijstgevel, en met balcons boven de voordeuren Willem II Singel 51, Roermond
-
Huis met gepleisterde en geornamenteerde lijstgevel, en met balcons boven de voordeuren Willem II Singel 53, Roermond
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Roermond (Limburg)