Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Graf Guillaume in Roermond

Weg Langs Het Kerkhof 1
6045 AN, Roermond (Gemeente Roermond)
Limburg
Publicatie: 20020527
Rijksmonument ID: 520498

Omschrijving van Graf Guillaume

Inleiding

Grafmonument voor de Roermondse musicus Max Guillaume en zijn echtgenote Melanie Lardinois. Dirigent Max Guillaume was van betekenis voor het Limburgse muziekleven in de tweede helft van de 19de eeuw. Hij werd geboren te Brugge (B.) in 1851 en stierf te Roermond in 1904. Het grafmonument is gesitueerd in de buurt van de bisschoppenkapel centraal op de begraafplaats.

Omschrijving

Grafmonument bestaande uit een brede hardstenen sokkel met hierop een grafsteen met inscriptie. Op deze steen een smal hoog hardstenen grafteken met hierop afbeeldingen van muziekinstrumenten o.a. harp, luit, triangel, fluit en klarinet. Het grafteken wordt bekroond met een stenen kruis. Tegen de sokkel is een hardstenen gedenkplaat geschroefd met o.a. de naam van de echtgenote van Guillaume, mevrouw Melanie Lardinois, overleden in 1936 te Roermond.

Waardering

Het grafmonument bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling in de grafcultuur voor voorname katholieke families. Het grafmonument is tevens van belang als typologische ontwikkeling van grafmonumenten voor de sociale bovenklasse. Het grafmonument bezit architectuurhistorische waarde wegens esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent het object aan de situering op het Oude kerkhof van Roermond en daarmee van belang voor het aanzien van de stad. Het object is tenslotte van algemeen belang wegens de cultuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Tags: losse objecten, ed.,grafmonument,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Graf Guillaume
location_on Monumenten Kaart rond Roermond

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt