Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Graf Nizet in Roermond

Weg Langs Het Kerkhof 1
6045 AN, Roermond (Gemeente Roermond)
Limburg
Publicatie: 20020527
Rijksmonument ID: 520497

Omschrijving van Graf Nizet

Inleiding

Het graf van de familie Nizet bevindt zich vooraan op de begraafplaats rechts vlakbij de hoofdingang aan de zuidzijde. Datering XIX B. Gedenkteken werd vervaardigd door J. Geelen te Roermond. De toegepaste bouwstijl is beïnvloed door het Neo-classicisme. De familie Nizet behoorde tot de belangrijkste ondernemersfamilies van Roermond.

Omschrijving

Imposant gedenkteken op hardstenen basement. Hierop een zandstenen sarcofaag met hardstenen bovenplaat waarop een ten hemel wijzende engel en een knielende vrouw. Beide figuren bevinden zich aan weerszijden van de te ruste gelegde overledene. Op de sarcofaag is een witmarmeren gedenkplaat aangebracht met het opschrift "Rustplaats Familie Nizet". De gedenkplaat bevindt zich in een decoratieve omlijsting. De sarcofaag is versierd met bladornamenten, lauwerkransen, rozen, palmtakken en een kruis. Op de hoeken van de sarcofaag klauwornamenten. Gedenkteken heeft een gecementeerde bakstenen kern met een zandstenen omhulling. De sculpturen op de sarcofaag zijn geheel in zandsteen uitgevoerd. Aan de voorzijde van de sarcofaag een betegelde vloer met hierin het ijzeren luik naar de grafkelder. IJzeren luik voorzien van decoratief beslag. Het gedenkteken wordt omgeven door een hekwerk bestaande uit 11 kleine hardstenen kolommen verbonden door

Waardering

Het grafmonument bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling in de grafcultuur voor voorname katholieke families. Het grafmonument is tevens van belang als typologische ontwikkeling van grafmonumenten voor de sociale bovenklasse. Het grafmonument bezit architectuurhistorische waarde wegens esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent het object aan de situering op het Oude kerkhof van Roermond en daarmee van belang voor het aanzien van de stad. Het object is tenslotte van algemeen belang wegens de cultuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Tags: losse objecten, ed.,grafmonument,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Graf Nizet
location_on Monumenten Kaart rond Roermond

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt