Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Mausoleum Van de Winkel-Höppener in Roermond

Weg Langs Het Kerkhof 1
6045 AN, Roermond (Gemeente Roermond)
Limburg
Publicatie: 20020527
Rijksmonument ID: 520496

Omschrijving van Mausoleum Van de Winkel-Höppener

Inleiding

Het mausoleum van de familie Van de Winkel-Höppener is aan het einde van de centrale middenlaan op het kerkhof gesitueerd. Datering XXa. De familie Van de Winkel-Höppener heeft o.a. burgemeesters van Roermond voortgebracht. Het grafmonument bevat klassieke elementen.

Omschrijving

Het mausoleum van de familie Van de Winkel-Höppener bestaat uit een grafmonument met daaromheen een tegelvloer met hekwerk. Het grafmonument bestaat uit een natuurstenen sokkel met daarop een marmeren plaat met inscriptie. Op de sokkel een wit zandstenen beeld van een treurende engel voor een grafkruis en algemeen belang wegens de cultuurhistorische en typologische met op de voorgrond een palmtak. Rond het monument een rechthoekig vloertje bekleedt met kleine grijze tegels. Vooraan in dit vloertje een luik naar de grafkelder. Rond dit vloertje een hekwerk bestaande uit 8 natuurstenen kolommen verbonden met een ketting.

Waardering

Het grafmonument bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling in de grafcultuur voor voorname katholieke families. Het grafmonument is tevens van belang als typologische ontwikkeling van grafmonumenten voor de sociale bovenklasse. Het grafmonument bezit architectuurhistorische waarde wegens esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent het object aan de situering op het Oude kerkhof van Roermond en daarmee van belang voor het aanzien van de stad. Het object is tenslotte van algemeen belang wegens de cultuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Tags: losse objecten, ed.,grafmonument,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Mausoleum Van de Winkel-Höppener
location_on Monumenten Kaart rond Roermond

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt