Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Grafkapel Familie Bongaerts in Roermond

Weg Langs Het Kerkhof 1
6045 AN, Roermond (Gemeente Roermond)
Limburg
Publicatie: 20020527
Rijksmonument ID: 520495

Omschrijving van Grafkapel Familie Bongaerts

Inleiding

Neo-gotische grafkapel van de familie Bongaerts. De kapel is tegen de kerkhofmuur aan de noordzijde van het kerkhof gesitueerd. Datering 1860. De bekendste telg uit het geslacht Bongaerts was ir. Max C.E. Bongaerts, hij was vele jaren lid van de Tweede Kamer en Minister van Waterstaat.

Omschrijving

Neo-gotische grafkapel is vrijwel geheel in natuursteen opgetrokken en afgedekt met een geknikt zadeldak met leien. Frontgevel met dubbele houten deur voorzien van houtsnijwerk in spitsboog- en vierpasmotief. Aan de benedenzijde is de deur voorzien van een decoratief smeedijzeren hekwerk. De deur bevindt zich in een spitsboogvormig geveldeel en wordt geflankeerd door twee hardstenen pilasters. In het spitsboogvormige vulstuk aan de bovenzijde van de deur een vierpasvormig glas-in-lood raam. Frontgevel loopt uit in topgevel met schouderstukjes en bekroond met een stenen kruisje. In de linker- en rechterzijgevel drie gekoppelde spitsboogvensters met glas-in-lood. Aan de bovenzijde van de vensters driepastracering. Achtergevel van de kapel aan de kerkhofmuurzijde bestaat uit gecementeerde baksteen voorzien van imitatievoegen.

Waardering

De grafkapel bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling in de architectuur van grafmonumenten op rooms-katholieke begraafplaatsen. De grafkapel bezit architectuurhistorische waarde wegens esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent de kapel aan de situering op het Oude kerkhof van Roermond en daarmee van belang voor het aanzien van de stad. De kapel is tenslotte van algemeen belang wegens de cultuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Tags: losse objecten, ed.,grafkapel(h),begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Grafkapel Familie Bongaerts
location_on Monumenten Kaart rond Roermond

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt