Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Graf Zouaaf Küppers in Roermond

Weg Langs Het Kerkhof 1
6045 AN, Roermond (Gemeente Roermond)
Limburg
Publicatie: 20020527
Rijksmonument ID: 520493

Omschrijving van Graf Zouaaf Küppers

Inleiding

Grafmonument voor Zouaaf Küppers. Een zouaaf was een soldaat in dienst van de paus, einde 19de eeuw, om de Vaticaanse Staat tegen de republikein Garibaldi te beschermen. Vanwege de vreemde krijgsdienst verloren zij in principe het Nederlanderschap. Het grafmonument is gesitueerd aan de oostzijde van het centrale middenpad op het kerkhof.

Omschrijving

Het grafmonument voor Zouaaf Küppers bestaat uit een kubusvormige gecementeerde bakstenen sokkel met hierin een zwarte marmeren plaat met inscriptie. Op deze sokkel een zandstenen beeld van zouaaf Küppers gekleed in zouavenuniform en wijzend naar Rome. Naast hem een zandstenen beeld van zijn geknielde weduwe.

Waardering

Het grafmonument bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere herinnering aan de zouaven die einde 19de eeuw vochten voor de Vaticaanse Staat, en het grafmonument is typologisch bijzonder te noemen. Het grafmonument bezit architectuurhistorische waarde wegens esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent het object aan de situering op het Oude kerkhof van Roermond en daarmee van belang voor het aanzien van de stad. Het object is tenslotte van algemeen belang wegens de cultuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Tags: losse objecten, ed.,grafmonument,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Graf Zouaaf Küppers
location_on Monumenten Kaart rond Roermond

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt