Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Mon. P.J.H.Cuypers-Alberdingk Thijm in Roermond

Weg Langs Het Kerkhof 1
6045 AN, Roermond (Gemeente Roermond)
Limburg
Publicatie: 20020527
Rijksmonument ID: 520492

Omschrijving van Mon. P.J.H.Cuypers-Alberdingk Thijm

Inleiding

Neo-gotisch grafmonument voor architect Dr. P.J.H. Cuypers en zijn echtgenote A. Alberdingk Thijm. Het grafmonument is gebouwd naar een ontwerp van Dr. P.J.H. Cuypers. Het grafmonument bevindt zich direct achter de bisschoppenkapel die centraal op de begraafplaats is gesitueerd.

Omschrijving

Grafmonument bestaande uit een natuurstenen sokkel met vier hoekpilasters. Het grafmonument is uitgevoerd in natuursteen. Op de voorzijde van de sokkel is een koperen gravure met dodenmasker van architect Dr. P.J.H. Cuypers aangebracht vervaardigd door Vic. Spreukels in 1921.

Op de sokkel een natuursteen kolom met aan elke zijde een zandstenen beeld van een van de vier evangelisten op een kleine console onder een spitsboogvormig baldakijn. Het grafmonument wordt bekroond met een stenen kruis.

Waardering

Het grafmonument bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling als grafmonument voor een van de belangrijkste architecten van rooms-katholieke huize in Nederland in de tweede helft van de 19de eeuw. Het grafmonument bezit architectuurhistorische waarde wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent het object aan de situering op het Oude Kerkhof van Roermond en daarmee van belang voor het aanzien van de stad. Het object is tenslotte van algemeen belang wegens de hoge mate van cultuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Tags: losse objecten, ed.,grafmonument,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Mon. P.J.H.Cuypers-Alberdingk Thijm
location_on Monumenten Kaart rond Roermond

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt