Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Graf met de handjes in Roermond

star star star star (1)
Weg Langs Het Kerkhof 1
6045 AN, Roermond (Gemeente Roermond)
Limburg
Publicatie: 20020527
Rijksmonument ID: 520489

Omschrijving van Graf met de handjes

Inleiding

Grafmonument bestaande uit twee delen aan weerszijden van de kerkhofmuur die het rooms katholieke en protestantse deel van de begraafplaats scheiden. Op het protestantse deel ligt J.W.C. van Gorkum, kolonel der Cavalerie, Militie Commissaris in Limburg begraven. Op het katholieke deel ligt zijn vrouw Jonkvrouwe J.C.P.H. van Aefferden begraven. De jonkvrouwe stierf acht jaar na haar man. Haar grafmonument reikt over de muur de hand naar het grafmonument van haar man. Rond beide grafmonumenten staat een halfrond smeedijzeren hekje.

Omschrijving

Twee vrijwel identieke grafmonumenten aan weerszijden van de kerkhofmuur. Beide grafmonumenten bestaan uit een zandstenen kolom op een hardstenen basement. In de kolom een spitsboogvormig blind vlak met drie pas. In dit blinde vlak de naamvermelding. Het grafmonument heeft een bekroning waarin het familiewapen is aangebracht. Dit deel van het grafmonument heeft een zadeldakvormige afsluiting met hierop een klein kruisje. Aan de achterzijde van beide afsluitende monumentdelen is een hand aangebracht. De twee handen, een vrouwenhand en een mannenhand, symboliseren de verbondenheid tussen beide echtelieden na de dood en over de grens van de verschillende religies.

Waardering

Het grafmonument bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere herinnering aan de wens van beide echtlieden om na hun dood met elkaar verbonden te blijven ondanks hun verschillende religie. Het grafmonument bezit architectuurhistorische waarde wegens esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent het object aan de situering op het Oude Kerkhof van Roermond op de rand van het katholieke en protestantse gedeelte, en als onderdeel van een kerkhof dat in zijn geheel van belang is voor het aanzien van de stad. Het object is tenslotte van algemeen belang wegens de cultuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Tags: losse objecten, ed.,grafmonument,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Graf met de handjes
location_on Monumenten Kaart rond Roermond

Recensies (1)
    Graf met de handjes
    Weg Langs Het Kerkhof 1, Roermond, Limburg, NL
  • star star star star
    5
    In de beschrijving staat het volgende: Rond beide grafmonumenten staat een halfrond smeedijzeren hekje. Dit is deels onjuist. Het hekje rond het monument van de jonkvrouwe is wel halfrond. Het hek aan de andere zijde van de muur rond het grafmonument van haar man is echter rechthoekig. De vormgeving duidt daarmee symbolisch een vrouwelijke resp. mannelijke kant aan.
In de buurt