Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Complex kerkhof in Sint Oedenrode

Heuvel 1
5492 AC, Sint Oedenrode (Gemeente Sint Oedenrode)
Noord Brabant
Publicatie: 20020521
Rijksmonument ID: 520475
Type: Overig

Omschrijving van Complex kerkhof

Inleiding.

Het BEELD van St. Martinus van omstreeks 1853 is verhoogd gelegen en vormt de noordelijke afsluiting van de dwarsarm in de kerhofaanleg. In de oorspronkelijke opzet vormde het de pendant van het St. Odabeeld, dat nu achter de kerhofkapel staat opgesteld.

Omschrijving.

Het meer dan levensgrote Martinusbeeld is vervaardigd van zandsteen en is geplaatst op een hardstenen sokkel met reliëf. De staande en bebaarde St. Martinus is verbeeld als bisschop met bisschopsstaf en mijter en is gehuld in geplooid gewaad. Het reliëf in de sokkel verbeeldt St. Martinus als te paard gezeten krijgsman, die zijn mantel in tweeën snijdt voor de op de grond geknielde bedelaar met ontbloot bovenlijf. Op de achtergrond de contouren van de stadspoort van Amiens.

Waardering.

Het beeld van St. Martinus is van algemeen belang mede vanwege de samenhang met de andere complexonderdelen. Het heeft cultuurhistorische waarde als onderdeel van de katholieke begraafcultuur ten tijde van de katholieke emancipatie. Het heeft kunsthistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteiten. Het heeft bouwhistorische waarde vanwege de toegepaste materialen. Het is gaaf en compleet bewaard gebleven en zeldzaam als beeldbepalend element in een begraafplaatsaanleg.

Tags: losse objecten, ed.,gedenkteken,gedenkteken,voorwerpen op pleinen ed.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Complex kerkhof
location_on Monumenten Kaart rond Sint Oedenrode

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt