Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Kerkhof: Entreehek met beelden aan weerszijden in Sint Oedenrode

Heuvel 1
5492 AC, Sint Oedenrode (Gemeente Sint Oedenrode)
Noord Brabant
Bouwjaar: ca. 1900
Publicatie: 20020521
Rijksmonument ID: 520473
Type: Overig

Omschrijving van Kerkhof: Entreehek met beelden aan weerszijden

Inleiding.

De entree van de begraafplaats, bestaande uit een TOEGANGSHEK met BEELDEN van omstreeks 1900 is aan de westzijde van de begraafplaats gelegen en bevindt zich ten oosten van het koor van de Martinuskerk. Vanaf de entree loopt de hoofdas in de begraafplaatsaanleg in oostelijke richting naar de calvarieberg.

Omschrijving.

Aan weerszijden van de toegang staat een kunststenen sokkel, die een beeld draagt en waaraan tevens het eenvoudige tweedelige smeedijzeren toegangshek is bevestigd. De noordelijke sokkel draagt het natuurstenen beeld, voorstellende een half ontkleede treurende Job met bedelnap in de rechterhand. In de sokkel is een hardstenen plaat aangebracht met de inscriptie "ONTFERM U/ MIJNER,/ ALTHANS GIJ/ MIJNE VRIENDEN !/ WANT GODS HAND/ HEEFT MIJ/ GETROFFEN/ JOB. XIX 21". De zuidelijke sokkel draagt het natuurstenen beeld van een treurende en geknielde Daniël in geplooid gewaad met een liggende leeuw erachter. In de sokkel is een hardstenen plaat aangebracht met de inscriptie "MIJN GOD/ HEEFT ZIJN' ENGEL/ GEZONDEN,/ DIE DEN MUIL/ DER LEEUWEN/ HEEFT / TOEGESLOTEN./ DAN. VI.23."

Waardering.

De entree, bestaande uit toegangshek met beelden is van algemeen belang mede vanwege de samenhang met de andere complexonderdelen. Zij heeft cultuurhistorische waarde als onderdeel van de katholieke begraafcultuur in de tijd van de katholieke emancipatie. Zij is gaaf en compleet bewaard gebleven.

Tags: losse objecten, ed.,hek,erfscheiding,voorwerpen op pleinen ed.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Kerkhof: Entreehek met beelden aan weer…
location_on Monumenten Kaart rond Sint Oedenrode

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt