Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Complex Markt 2 in Sint Oedenrode

Markt 2
5492 AB, Sint Oedenrode (Gemeente Sint Oedenrode)
Noord Brabant
Publicatie: 20020822
Rijksmonument ID: 520471

Omschrijving van Complex Markt 2

Inleiding.

Het KOETSHUIS uit 1863 in Traditionaal-Ambachtelijke stijl ligt ten noorden van het woonhuis en evenwijdig daaraan. Het is daarmee verbonden door een ommuurde binnenplaats.

Omschrijving.

Het eenlaags bouwwerk onder zadeldak, belegd met opnieuw verbeterde Hollandse pannen, is gebouwd op rechthoekig grondplan met schuine voorzijde en is opgetrokken uit machinale baksteen. De tuitgevels zijn voorzien van vlechtingen. In de tuitgevel aan de voorzijde is een rondboogvenster aangebracht. Het oorspronkelijke laadluik onder rondboog op de verdieping is omstreeks 1997 doorgetrokken tot maaiveldniveau en voorzien van een glazen pui. De gevel die naar de binnenplaats is gericht heeft in het voormalig stalgedeelte een tweetal gemetselde korfbogen, waarvan de rechter bij de ingebruikneming als gemeentehuis in 1881 is geblindeerd en omstreeks 1997 weer opengemaakt, en nu toegang geeft tot de nieuwe aanbouw. In het voormalig woongedeelte is een deur onder gemetselde rondboog aangebracht met ter rechterzijde een zesruits schuifraam. In de tuitgevel aan de achterzijde is een klein vierkant raam geplaatst.

In het woongedeelte is nog de oorspronkelijke schouw aanwezig, met daarnaast de -inmiddels gedempte- waterput. Onder het woongedeelte bevindt zich de kleine, van oorsprong veertiende eeuwse kelder met tongewelf. De zoldering is omstreeks 1997 gedeeltelijk verwijderd. De nog aanwezige zolderbalken zijn oorspronkelijk.

Waardering.

Het koetshuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als onderdeel van een complex met een prominente plaats op de markt en in de geschiedenis van de plaats, dat karakteristiek is voor de rol van notabelen in de vroegmoderne dorpsgemeenschap. Het heeft bouwhistorische waarde vanwege de aanwezige kelder. Het is gaaf bewaard gebleven en betrekkelijk zeldzaam.

Tags: gebouwen, woonhuizen,koetshuis(l),bijgebouwen kastelen enz.,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Complex Markt 2
location_on Monumenten Kaart rond Sint Oedenrode

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!