Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Complex Kinderbos in Sint Oedenrode

Kinderbos 5
5491 VH, Sint Oedenrode (Gemeente Sint Oedenrode)
Noord Brabant
Publicatie: 20020415
Rijksmonument ID: 520465
Type: Boerderij

Omschrijving van Complex Kinderbos

Inleiding.

De VARKENSSTAL MET BAKHUIS van omstreeks 1930 is in Traditioneel-Ambachtelijke stijl gebouw en is achter de langgevelboerderij gelegen en evenwijdig daaraan.

Omschrijving.

De eenlaags VARKENSSTAL MET BAKHUIS op rechthoekig grondplan onder zadeldak, belegd met gesmoorde muldenpannen, is opgetrokken uit cementstenen. De voorgevel is voorzien van een rechtgesloten venster en dito deur onder bovenlicht. In beide zijgevels van het stalgedeelte is een vijftal halve, rechtgesloten houten deuren voor de varkens aangebracht en een zelfde aantal vensters. Enkele vensters zijn voorzien van licht getoogde ijzeren ramen met roedenverdeling. Het voorgedeelte van het object omvat het BAKHUIS met een grote bakoven en schouw. Tevens staat in het bakhuis een drietal gemetselde bakken, voor het mengen van het varkensvoer. De indeling van het stalgedeelte is in de jarem zeventig gewijzigd.

Waardering.

Het object is van algemeen belang en ontleent zijn waarde aan de samenhang met de andere onderdelen van het complex. Het heeft cultuurhistorische waarde als laat voorbeeld van een bakhuis. Het heeft bouwhistorische waarde vanwege het gebruik van cementstenen. Het is gaaf bewaard gebleven en zeldzaam als voorbeeld van varkensstal met bakhuis.

Inleiding.

De HOOISCHUUR van omstreeks 1930 in Traditioneel-ambachtelijke stijl ligt ten westen van de boerderij en haaks daarop.

Omschrijving.

De eenlaags HOOISCHUUR met zadeldak, belegd met gesmoorde pannen, is gebouwd op rechthoekig grondplan en is opgetrokken uit hout, doch heeft een bakstenen onderbouw en gemetselde achtergevel. De planken betimmering van de gevels is geteerd en geheel zwart, met uitzondering van een klein vierkant raam met roedenverdeling in de voorgevel, dat evenals de dakranden van de tuitgevel is wit geschilderd. In de voorgevel bevinden zich twee grote dubbele deuren, die elk toegang geven tot een afgesloten gedeelte van de schuur. De kapconstructie en de zoldering zijn uit balken opgetrokken. Aan de noordzijde is in later tijd een eenlaags aanbouw geplaatst.

Waardering.

Het object is van algemeen belang en ontleent zijn waarde aan de samenhang met de andere onderdelen van het complex. Het heeft bouwhistorische waarde vanwege het gebruik van geteerde planken. Het is gaaf bewaard gebleven en zeldzaam als voorbeeld van een geteerde hooischuur in Noord-Brabant.

Tags: agrarische gebouwen,hooischuur,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Complex Kinderbos
location_on Monumenten Kaart rond Sint Oedenrode

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt