Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Privé-begraafplaats van de familie Van den Bergh: grafmonument in Demen

Maasdijk 69
5371 KB, Demen (Gemeente Oss)
Noord Brabant
Bouwjaar: ca. 1866
Publicatie: 20001204
Rijksmonument ID: 520462

Omschrijving van Privé-begraafplaats van de familie Van den Bergh: grafmonument

Inleiding

Tegen de oostelijke muur van de noordelijke transeptarm van de R.K. H.Willibrorduskerk te Demen staat op de privé-begraafplaats van de familie Van den Bergh tussen de twee hardstenen grafkruisen het neogotische GRAFMONUMENT van P.A. van den Bergh en C. Timmermans, daterend uit omstreeks 1866.

Omschrijving

Het hardstenen grafmonument bestaat uit een brede vierkante sokkel en een opstand met aan alle zijden een driepasblindnis, bekroond door een kruisvormige beëindiging met een gelobt hard- stenen kruis. Aan de voorzijde in de nis een marmeren plaquette met de inscriptie: "Tot / godvruchtig / aandenken / van wijlen / den heer / Petrus / Arnoldus / van den / Bergh / geb. te Demen / den 29 / maart 1759 / in leven / assessor / en Heemraad / alhier / overleden / den 31 / maart 1837 / dat hij ruste / in vrede".

Aan de noordelijke zijde op een dito plaquette de inscriptie: "en / deszelfs / echtgenoot / mejufvrouw / Catharina / Timmermans / geb. / te Geffen / den 31 mei / 1777 / en alhier / overleden / den 20 april / 1866 / dat zij ruste / in vrede".

Waardering

Het object is van belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling en wegens het bijzondere materiaalge- bruik.

Tags: losse objecten, ed.,graftombe,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Privé-begraafplaats van de familie Van …
location_on Monumenten Kaart rond Demen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!