Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

RK Kerkhof in Ravenstein

5370 AA, Ravenstein (Gemeente Oss)
Noord Brabant
Publicatie: 20001204
Rijksmonument ID: 520442

Omschrijving van RK Kerkhof

Inleiding

Neo-Gotische CALVARIEGROEP uit ca. 1890 op de Ravensteinse R.K. begraafplaats. De groep staat aan het einde van het middenpad opgesteld en is vervaardigd door de beeldhouwer A. van Asseldonk.

Omschrijving

De calvariegroep is gesigneerd (A. van Asseldonk) en bestaat uit drie piramide-vormige, aan elkaar verheelde kunststenen sokkels, gevoegd in imitatie-breuksteenverband, waarop centraal een kalkstenen beeld van de gekruisigde Christus, geflankeerd door Maria en Johannes. Het kruis is van ijzer en heeft diverse breuken. De sokkels hebben hardstenen dekplaten en de inscriptie: "Pie Jesu dona eis requiem" en "Requiescat in pace".

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur. Het heeft architectuuhistorische waarde vanwege de stijl en als voorbeeld van het werk van het atelier Van Asseldonk. Het heeft als onderdeel van een op de oude vestinggronden van het stadje gelegen begraafplaats ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven.

Tags: losse objecten, ed.,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar RK Kerkhof
location_on Monumenten Kaart rond Ravenstein

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!