Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Joodse begraafplaats in Werkendam

4250 DA, Werkendam (Gemeente Werkendam)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1852
Publicatie: 20020423
Rijksmonument ID: 520427
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Joodse begraafplaats

Inleiding

Gaaf bewaarde JOODSE BEGRAAFPLAATS, markant gelegen op een verhoging in een uit 1968 daterende nieuwbouwwijk ten zuidoosten van de oude kern van Werkendam en in 1852 op particulier initiatief aangelegd. Sinds 1942 wordt de begraafplaats niet meer gebruikt. Op de begraafplaats bevinden zich circa twintig graven met opschrift.

Omschrijving

De begraafplaats vormt een markant, geïsoleerd geheel op een kleine, kunstmatige heuvel. Het terrein is omgeven door een modern ijzeren hekwerk met prikkeldraad. De circa twintig, veelal hardstenen, staande zerken zijn dicht op elkaar geplaatst en hebben bijna allemaal in bas-reliëf aangebrachte grafschriften in zowel Hebreeuws als Nederlands. De ornamentiek is spaarzaam. Één van de graven is voorzien van een smeedijzeren hekwerk en een ander heeft zes hardstenen paaltjes.

Op de begraafplaats is nog veel oude beplanting bewaard zoals: treurwilgen, taxus en knotwilgen.

Waardering

De Joodse begraafplaats is van algemeen belang wegens de cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling waarbij Joodse begraafplaatsen buiten bestaande woonplaatsen aangelegd dienden te worden. De Joodse begraafplaats heeft ensemblewaarden vanwege de historisch-ruimtelijke relatie met de aanwezige beplanting en vanwege de markante ligging. De Joodse begraafplaats is van algemeen belang wegens de structurele en visuele gaafheid van zowel de kavel als de zich daarop bevindende artefacten.

Tags: losse objecten, ed.,begraafplaats,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Joodse begraafplaats
location_on Monumenten Kaart rond Werkendam

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!