Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Toren van Sint-Willibrorduskerk in Wintelre

Willibrordusstraat 37
5513 AB, Wintelre (Gemeente Eersel)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1857-1859
Architect: H.J. van Tulder
Publicatie: 20020701
Rijksmonument ID: 520275
Type: Kerk
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Toren van Sint-Willibrorduskerk

Inleiding

De toren werd oorspronkelijk gebouwd bij de parochiekerk van Wintelre uit 1822. De huidige kerk uit 1930-1931 van architect J. Vermeulen heeft de toren opgenomen tussen voorportaal en transept. Deze kerk komt niet in aanmerking voor rijksbescherming. De toren is gebouwd in 1857-1859 naar ontwerp van architect H.J. van Tulder. Hij paste hierbij al vroeg motieven uit de Kempische gotiek toe.

Omschrijving

De toren op vierkante grondslag is opgetrokken uit handvorm baksteen. De toren bestaat uit drie geledingen en heeft een van vier- naar achtkant ingesnoerde slanke spits met knopvormige versiering en wordt bekroond door een vergulde bol met kruis. Op de spits liggen leien in Maasdekking. De toren is voorzien van haakse steunberen met versnijdingen en afzaat. De eerste geleding is vlak en bevat aan de naar de huidige kerk toegekeerde zuidzijde een ingang. Boven de paneeldeur is een spitsbogig bovenlicht. De tweede geleding heeft een brede en diepe spitsboognis met omlijsting in profielsteen. De derde geleding heeft twee spitsbogige galmgaten waarboven een wijzerplaat onder spitsboogfries. De steunberen hebben ter hoogte van de klokkegeleding prismatische versnijdingen. Onder de dakrand zijn een spitsboogfries en een muizetandlijst gemet- seld. De derde geleding is aan alle zijden gelijk. Aan de oostzijde bevinden zich rechtgesloten inrijdeuren. De spitsboognis met klein spitsboograam en het spitsboograampje hier boven ontrekken zich aan vorm en plaats van de andere zijden.

Waardering

De toren is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de neogotische dorpstoren. Het heeft architectuurhistorisch belang door de stijl en de detaillering, die al zeer vroeg en bewust teruggrijpen op streekeigen middeleeuwse motieven. Het is tevens van belang als voorbeeld van het oeuvre van de architect Van Tulder. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid, gezien de vroege toepassing van motieven uit de Kempische gotiek.

Tags: kerkelijke gebouwen,kerktoren,kerk en kerkonderdeel,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Toren van Sint-Willibrorduskerk
location_on Monumenten Kaart rond Wintelre

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!