Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Sint Lambertus in Vessem

Servatiusstraat 8
5512 AJ, Vessem (Gemeente Eersel)
Noord Brabant
Publicatie: 20011009
Rijksmonument ID: 520268
Type: Kerk

Omschrijving van Sint Lambertus

Inleiding

De CALVARIEBERG MET BEELDENGROEP is in 1887 geplaatst op het kerkhof, behorende tot de van rijkswege beschermde Sint Lambertuskerk. De groep is geplaatst als afsluiting van het hoofdpad van het kerkhof, tegenover de toren van de kerk.

Omschrijving

Op een met klimop begroeide kunstmatige heuvel staat de beeldengroep, bestaande uit de gekruisigde Christus, Johannes en Maria. De beelden zijn uitgevoerd in wit geschilderd terracotta. Het kruis bestaat uit beton en heeft klaverbladvormige uiteinden. De heuvel bevat een met baksteen ommetselde grot met een smeedijzeren hek voor de ingang. Aan weerskanten bevindt zich een wit beeld van een beschermengel. Achter de Calvarieberg staan enkele Italiaanse populieren.

Waardering

De Calvarieberg is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de calvariegroep. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van het werk van de kerkelijke kunstindustrie in de negentiende eeuw. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel, het kerkelijk erf dat cultuurhistorisch van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven.

Tags: kerkelijke gebouwen,calvarieberg,kerk en kerkonderdeel,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Sint Lambertus
location_on Monumenten Kaart rond Vessem

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt