Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Sint Willibrordkerk: processietuin in Vleuten

Pastoor Ohllaan 36
3451 CC, Vleuten (Gemeente Utrecht)
Utrecht
Bouwjaar: 1885
Architect: Nicolaas Molenaar sr.
Publicatie: 20011018
Rijksmonument ID: 520229

Omschrijving van Sint Willibrordkerk: processietuin

Inleiding

PROCESSIETUIN, behorend bij het R.K. complex St. Willibrordus uit 1885, ontworpen door architect Nicolaas Molenaar en vergroot door zijn zoon in 1935.

Omschrijving

In landschappelijke stijl omstreeks 1885 aangelegde PROCESSIETUIN met bijbehorende hekwerken gelegen ten oosten van de kerk en ten zuiden van het kerkhof, wordt gekenmerkt door een aanleg met slingerpaden tussen grasperken. In het midden, rechts van de pastorie, bevindt zich een solitaire rode beuk. Aan de oostzijde van de pastorie is het grasperk temidden van het rondlopende pad ingevuld door vruchtbomen. Aan de oost- en noordzijde, die grenst aan het kerkhof, is een coulisse van heesters en diverse boomsoorten, waaronder beuken en kastanjes, geplant. Een smeedijzeren hekwerk omgeeft de tuin. Dit hekwerk heeft neogotische stijlelementen en voorzien van een ruitvormige invulling.

Waardering

De processietuin met bijbehorende hekwerken is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een processietuin in landschappelijke stijl uit vierde kwart 19de eeuw, alsmede van ensemblewaarde in relatie tot de kerk en het kerkhof.

Tags: losse objecten, ed.,wandelpark,tuin, park en plantsoen,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Sint Willibrordkerk: processietuin
location_on Monumenten Kaart rond Vleuten

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt