Gemeentehuis in Beek En Donk
Omschrijving van Gemeentehuis
Inleiding.
Aan de Heuvel te Beek en Donk staat het voormalige RAADHUIS van de gemeente. Het gebouw, dat in 1866-'67 werd gebouwd in ambachtelijk-traditionele stijl door N. de Groot, is thans in gebruik als woonhuis. In 1929-'30 werd aan de noordelijke zijde een raadzaal aangebouwd. Deze is bij de verbouwing tot woonhuis omstreeks 1980 gesloopt.
Beschrijving.
Het voormalige gemeentehuis heeft een rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt gedekt door een afgeknot schilddak met verbeterde Hollandse pannen. Het gebouw heeft een traditionele opzet: onder de beletage, waar het eigenlijke gemeentehuis was gevestigd, bevindt zich de onderverdieping, een lage, op de begane grond gelegen verdieping. Hier was eertijds een politiepost gehuisvest. De handvorm bakstenen gevels hebben een gepleisterde plint en een geprofileerde gootlijst met gestuct fries. De onderverdieping en de beletage worden aan de straatzijde gescheiden door een hardstenen cordonlijst. De voorgevel van het gebouw telt op de beletage een vijftal assen. In de centraal op deze verdieping aangebrachte middenrisaliet met topgevel is een vleugelpaneeldeur (met gietijzeren deurroosters en een bovenlicht met glas-in-lood vulling), die bereikbaar is via een tegen de gevel gemetselde bordestrap met gietijzeren leuning. De deur wordt aan weerszijden geflankeerd door twee getoogde T-vensters met openslaande onderramen en een hoog bovenlicht. Ook in de westelijke gevel bevinden zich op de bel-étage twee van dergelijke vensters. Het pand heeft een topgevel met een achtlobbige oculus, waarboven een klein rondlicht. Op het zadeldak, dat de risaliet afdekt, staat een open smeedijzeren dakruiter met klok. De onderverdieping is toegankelijk via een dubbele, rondbogige inrijpoort in de bordestrap. De paneeldeuren zijn deels beglaasd en hebben een kleine roedenverdeling. In de straatgevel is aan weerszijden van de trap een vierruits openslaand venster aangebracht.
Waardering.
Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een bestuurlijke ontwikkeling en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het plattelandsraadhuis. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de gaafheid van het exterieur. Het heeft ensemblewaarden in relatie tot de visuele gaafheid van de dorpse omgeving.
Tags: openbare gebouwen,gemeentehuis,bestuursgebouw en onderdl,...
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
- De Witte Heuvelplein 6, Beek En Donk
- H. Michael Kerkstraat 1, Beek En Donk
- Biechtstoel, Orgel, 11 beelden en enkele schilderijen van R.K. kerk Kerkstraat 1, Beek En Donk
- Sint-Michaëlkerk: Beeld van H. Michaël Kerkstraat 3, Beek En Donk
- Heilig Hartbeeld Kerkstraat 3, Beek En Donk
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Beek En Donk (Noord Brabant)