Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Complex Mariastraat in Mariahout

Mariastraat 25
5738 AH, Mariahout (Gemeente Laarbeek)
Noord Brabant
Publicatie: 20020422
Rijksmonument ID: 520163

Omschrijving van Complex Mariastraat

Inleiding.

KRUISBEELD op Calvarieberg, behorende bij het kerkhof van de O.L. Vrouw van Lourdeskerk en gesitueerd ten noorden hiervan. Het kerkhof werd tegelijkertijd met de bouw van de kerk, tussen 1932 en 1933, aangelegd.

Omschrijving.

Op de begraafplaats staat temidden van eenvoudige kruisvormige hardsteen zerken en hergebruikte gietijzeren kruisen als visuele afsluiting een Calvarieberg. Op een nieuwe baksteen sokkel staat een houten kruis met daarop een Corpus van gietijzer waarboven een INRI-bord.

Waardering.

Het Calvariekruis met Corpus is van algemeen belang als onderdeel van een complex dat een voorbeeld is van de ontwikkeling van het katholieke geloof in Noord-Brabant in het Interbellum en hangt samen met de bestuurlijke ontwikkeling, waarbij in landbouwontginningen nieuwe nederzettingen werden gesticht, die tegelijk een eigen parochie werden. Het geheel heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld cvan de wijze waarop de architect P. Donders een dergelijk parochiecentrum annex bedevaartsoord vorm heeft gegeven. Het gehele complex heeft ensemblewaarde vanwege de betekenis voor het aanzien van de streek en is gaaf bewaard gebleven.

Tags: losse objecten, ed.,kruisbeeld,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Complex Mariastraat
location_on Monumenten Kaart rond Mariahout

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt