Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Klinknagelfabriek in Beek En Donk

Bosscheweg 34
5741 SX, Beek En Donk (Gemeente Laarbeek)
Noord Brabant
Publicatie: 20011009
Rijksmonument ID: 520156

Omschrijving van Klinknagelfabriek

Inleiding.

Achter het langgerekte tweelaags kantoorgebouw aan de Zuid-Willemsvaart ligt, haaks gelegen op het kanaal, een eenlaags FABRIEKSHAL met sheddaken, oorspronkelijk gebouwd in ambachtelijk-traditionele stijl voor de fabrieksmatige produktie van klinknagels.

Beschrijving.

Binnen de bescherming valt uitsluitend het oudste gedeelte van de bedrijfsaanbouw, bestaande uit een tweetal in oost-westelijke richting gesitueerde bedrijfshallen onder dubbel sheddak met kruispannen. In het interieur zijn de hallen door een bakstenen binnenmuur gescheiden. De sheds zijn aan de noordelijke zijde geopend. Deze fabriekshallen zijn opgetrokken in baksteen. De zuidelijke gevel is geleed door een vijftiental lisenen. Ook de oostelijke gevel heeft een dergelijke indeling. Aan deze zijde zijn de topgevels voorzien van blinde oculi. Alle gevels zijn voorzien van smeedijzeren muurankers.

Waardering.

Het gebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een sociaal-economische en technische ontwikkeling, namelijk de groei van de metaalindustrie in relatie tot de ontwikkelingen aan de Zuid-Willemsvaart in de periode rond 1900. Het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de gebouwen voor de metaalnijverheid. Het heeft architectuurhistorisch belang door de eenvoudige en utilitaire vormentaal. Het heeft ensemblewaarden wegens de kwaliteit van de bebouwing in relatie tot de historisch-ruimtelijke relatie met wegen en wateren. Het is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur.

Tags: gebouwen, woonhuizen,fabrieksgebouw,industrie,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Klinknagelfabriek
location_on Monumenten Kaart rond Beek En Donk

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt