Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Pastorie van Sint-Bavokerk in Raamsdonk

Kerkplein 1
4944 XD, Raamsdonk (Gemeente Geertruidenberg)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1889
Architect: Carl Weber
Publicatie: 20020510
Rijksmonument ID: 520050
Type: Kerk
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Pastorie van Sint-Bavokerk

Inleiding

De PASTORIE van de R.K. Sint Bavokerk te Raamsdonk is gesitueerd ten oosten van de kerk, aan een ovaalvormig plein. De pastorie werd gelijktijdig met de kerk, in 1889 gebouwd. Het ontwerp van het gebouw in eclectische stijl met verwijzingen naar de neogotiek en de neoromaanse stijl, werd geleverd door architect C. Weber, die ook de kerk ontwierp. De pastorie werd later, vermoedelijk in het eerste kwart van deze eeuw, uitgebreid met een éénlaags aanbouw onder plat aan de oostzijde. Rondom de pastorie een tuin, afgesloten door een bakstenen muur met ezelsrug.

Omschrijving

De deels onderkeldere pastorie heeft een globaal rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een plat dak met schilden, deels gedekt met leien, deels mastiek. Aan de oostzijde een aanbouw met rechthoekige plattegrond. Moderne dakvensters in het voorschild. De gevels zijn opgetrokken in baksteen, hardstenen vensterdorpels en dorpellijst. Onder de vensters van de eerste verdieping een waterlijst met dubbele tandlijst, onder de dakgoot een tandlijst en een rondboogfries met natuurstenen aanzetstenen. De westelijke gevel is later voorzien van een cementlaag.

De symmetrische voorgevel (zuidgevel) telt drie traveeën, waarvan de middelste licht vooruitspringt en wordt afgesloten door een topgevel met een natuurstenen deklijst. De middenrisaliet is voorzien van muurnissen, op de bovenverdieping afgesloten door rondbogen. Ter hoogte van de eerste verdieping wordt de gevel op de hoeken gemarkeerd door lisenen, rustend op een natuurstenen kraagsteen. In de middentravee de hoofdingang, bestaande uit een paneeldeur met bovenlicht, waarin een kleine roedenverdeling en glas-in-lood. Hardstenen stoep. De ingang is voorzien van een rondbogige ontlastingsboog met polychroom mozaiek in de boogvelden. Boven de ingangspartij, ter hoogte van de eerste verdieping een tweelichtsvenster, waarboven een ronde blindnis onder ontlastingsboog. De vensters in de voorgevel hebben vierruits stolpramen en halfronde ontlastingsbogen met polychroom mozaiek.

Inwendig toont de pastorie nog de oorspronkelijke indeling. Een kleine hal geeft toegang tot de over de breedte van het pand lopende centrale gang. Aan deze gang liggen aan de voorzijde van het pand rechts een zitkamer, links een trappenhuis en de keuken. Op de bovenverdieping een drietal slaapkamers.

Waardering

De pastorie, behorend bij de Sint Bavokerk is van algemeen belang. De pastorie bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. De pastorie bezit architectuurhistorische waarde vanwege de bijzondere, op de architectuur van de kerk aansluitende detaillering en vanwege de plaats die het inneemt binnen het oeuvre van de architect C. Weber. De pastorie heeft ensemblewaarde vanwege de bijzondere situering aan een plein, dat naast de R.K. kerk wordt gedomineerd door gebouwen van katholieke instellingen. Voorts is de beeldbepalende pastorie van belang voor het aanzien van de historische dorpskern van Raamsdonk. Tot slot is de pastorie van belang vanwege de gaafheid van in- en exterieur.

Tags: kerkelijke gebouwen,pastorie(f),kerkelijke dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Pastorie van Sint-Bavokerk
location_on Monumenten Kaart rond Raamsdonk

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt