Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Mariakapel in Moergestel

star star star star (1)
5060 AA, Moergestel (Gemeente Oisterwijk)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1939
Publicatie: 20020423
Rijksmonument ID: 519980
Type: Kerk

Omschrijving van Mariakapel

Inleiding.

KAPEL gesticht in 1939, ter herdenking van van het feit dat Carol Schade, bewoner van de villa De Hooge Braaken, Stokeind 14, een auto-ongeluk had overleefd. De kapel werd opgetrokken in Traditionalistische stijl en na de Tweede Wereldoorlog toegewijd aan O.L. Vrouw van de Vrede.

Omschrijving.

Eenvoudige, eenbeukige kapel met halfrond gesloten absis, opgetrokken in baksteen en gewit. Zadeldak met schilden die de ronding van de absis volgen. Dakruiter met zadeldakje. De kapel maakt deel uit van de bakstenen entreepoort met ezelsrugmuur van het landgoed De Hooge Braaken. De voorgevel is een tuitgevel met uitkragende aanzetstukken en makelaar met kruis in top. Rondboogingang met smeedijzeren hek, waarboven rondvenster en de tekst Ave Maria. Rechts van de ingang een gevelsteen met de tekst: 'Deze kapel werd/ gesticht in het jaar/ onzes Heeren 1939/ en op 8 december/ toegewijd aan O.L. Vrouw'. Rechthoekig schip met rechts van de kapel een dienstaanbouw onder een doorgetrokken dakschild met schildeinde. Deze aanbouw gaat aan de achterzijde over in de lage, ronde absismuur met een tweetal rondboogvensters. Aan de linkerzijde ontbreekt deze aanbouw.

Inwendig heeft de kapel een ietwat ongebruikelijke T-vormige plattegrond, waarbij de absis breder is dan het schip. Rode plavuizen vloer. Open bekapping.

Waardering.

De kapel is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarden als herinnering aan de in Noord-Brabant populaire Mariadevotie en is typologisch van belang vanwege de bijzondere plattegrond. Zij is van architectuurhistorisch belang, vanwege de toepassing van traditionalistische vormen. Zij is een zeldzaam voorbeeld van een particuliere stichting, ter herinnering aan een auto-ongeluk.

Tags: kerkelijke gebouwen,mariakapel,kapel,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Mariakapel
location_on Monumenten Kaart rond Moergestel

Recensies (1)
    Mariakapel Mariakapel
    Moergestel, Noord Brabant, NL
  • star star star star
    3
    Een unieke plek voor bezinning en herdenking
In de buurt