Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

R.K. pastorie in Oisterwijk

Kerkstraat 95
5061 EH, Oisterwijk (Gemeente Oisterwijk)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1859
Publicatie: 20020510
Rijksmonument ID: 519972
Type: Kerk

Omschrijving van R.K. pastorie

Inleiding.

Nabij de reeds eerder beschermde R.K. Kerk van Sint Petrus Banden, monumentnummer 31362, gelegen R.K. PASTORIE, gebouwd in 1859 naast de toenmalige Waterstaatskerk.

Omschrijving.

Tweelaags woonhuis met eenlaags haakse zijvleugels, opgetrokken uit baksteen en later gewit. De vleugels zijn voorzien van zadeldaken met respectievelijk Oudhollandse en verbeterde Hollandse pannen. Het middenblok heeft een schilddak met hoekschoorstenen en is gedekt met beverstaartpannen.

Symmetrische voorgevel van vijf travee├źn met beneden entree met openslaande paneeldeur en gedeeld bovenlicht. Links en rechts twee achtruits schuiframen. Bovenlichten met glas-in-lood. Boven vijf zesruits schuiframen. Geprofileerde gootlijst met gestuct cassettenfries. Dakkapel met fronton en kleine roedenramen. In de zijgevels respectievelijk een zesruits raam en rondvenster en in de kroonlijst smalle spleetramen. De achtergevel heeft een identieke indeling. De oostelijke haakse vleugel heeft een rondbogige koetspoort en in de topgevel een vierruits rondvenster. Getrapte tandlijst. Bakstenen muur met pilaster en ezelsrug langs de Torenbeemd. Achter getoogd venster en laadluik in de topgevel. De rechter aanbouw is identiek aan de linker, verbonden met de neogotische kerk en heeft in plaats van de koetspoort twee zesruits stalen ramen en aan de achterzijde een breed en hoog lichtraam met kleine roedenverdeling.

Waardering.

Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als vertegenwoordiger van de kerkelijke ontwikkeling en de emancipatie van de katholieken in zuidelijk Nederland. Het heeft architectonische waarde als voorbeeld van de wijze waarop de typologie van het blokvormig herenhuis voor pastorale woningen wordt toegepast. Het pand heeft ensemblewaarde als onderdeel van de deels beschermde dorpskern van Oisterwijk en vanwege de samenhang met de reeds eerder beschermde kerk.

Tags: kerkelijke gebouwen,pastorie(f),kerkelijke dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar R.K. pastorie
location_on Monumenten Kaart rond Oisterwijk

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!