Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Villa Hoogenhuizen: hek in Moergestel

star star star star (1)
Oirschotseweg 10
5066 CJ, Moergestel (Gemeente Oisterwijk)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1889
Publicatie: 20020422
Rijksmonument ID: 519963
Type: Overig

Omschrijving van Villa Hoogenhuizen: hek

Inleiding.

HEK bij de in de vormen van het Eclecticisme opgetrokken VILLA Hoogenhuizen, gelegen in een landschappelijk aangelegde en omgrachte tuin met oud geboomte nabij de reeds eerder beschermde boerderij no. 10.

Omschrijving.

Smeedijzeren hek tussen pijlers uit baksteen met speklagen en bekroningen van hardsteen. De pijlers sluiten aan op een brug over de gracht, met gebogen wangen en ronde aanzetstenen en bekroningen. De pijlers hebben een geprofileerd voetstuk en een tweetal speklagen onder de bekroningen met pyramidale afdekkingen en de tekst 'Hoogen/Huizen'. Links en rechts van de pijlers steunbeerachtige uitmetselingen met ojiefvormige dekstenen. Schampstenen met ojiefprofiel. Het smeedijzeren hek heeft gekrulde siermotieven en gekrulde bladmotieven op de hoek- en middenstijlen. Opschrift op de achterzijde: 'Anno/1889'.

Waardering.

Het hek is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een sociaal-economische en landschappelijke ontwikkeling, namelijk het stichten van buitenplaatsen in de omgeving van industriesteden. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege het bijzondere materiaalgebruik. Het heeft ensemblewaarden vanwege de kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met de omliggende groenvoorzieningen. Het is gaaf bewaard gebleven.

Tags: losse objecten, ed.,hek,erfscheiding,voorwerpen op pleinen ed.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Villa Hoogenhuizen: hek
location_on Monumenten Kaart rond Moergestel

Recensies (1)
    Villa Hoogenhuizen: hek Villa Hoogenhuizen: hek
    Oirschotseweg 10, Moergestel, Noord Brabant, NL
  • star star star star
    5
    Volgens mij woonde er de fam van lotringen in deze villa .
In de buurt