Graf begraafplaats in Sint Michielsgestel
Noord Brabant
Omschrijving van graf begraafplaats
Inleiding
Op de aan de oostelijke zijde van de Nieuwstraat gelegen, in 1828 door de gemeente aangelegde en in 1907 en 1908 in een hervormd en katholiek gedeelte gesplitste begraafplaats bevinden zich enkele neogotische grafmonumenten, een Calvarieberg en enkele gietijzeren grafkruisen; deze vallen buiten de van rijkswege geldende bescherming. Wel beschermd wordt de uit 1870 daterende kunstmatige GRAFHEUVEL voor F.J.J. Deblocc van Scheltinga, die is gelegen in de zuidwestelijke hoek, op het Protestantse gedeelte van de begraafplaats en in de romantische opzet invloeden van neogotiek vertoont.
Omschrijving
De grafheuvel is een, relatief klein, bouwlichaam op een ruwweg rechthoekige plattegrond (circa 7 bij 3 meter) en heeft licht aflopende wanden. De grafheuvel is opgebouwd uit een kern van baksteen, voorzien van een gecementeerde buitenlaag die door middel van fragmenten oud bouwpuin van een rotsachtig uiterlijk is voorzien. Met uitzondering van de op het westen gerichte ingang is de gehele grafheuvel overwoekerd door een weelderige vegetatie. De ingang wordt gevormd door een rechthoekige natuurstenen rondboogdeur met daarin de inscriptie: "begraafplaats F.J.J. Deblocc van Scheltinga anno 1870". Hierboven bevinden zich twee kleine ijzeren ringen voor het openen van de deur.
Waardering
De kunstmatige grafheuvel is van algemeen belang. De grafheuvel heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de typologische ontwikkeling van het grafmonument met imitatie-rotsen. De grafheuvel heeft architectuurhistorische waarde als in Nederland zeldzame representant van een meer op de Engelse romantiek gerichte interpretatie van de neogotiek. De grafheuvel is gaaf bewaard gebleven en is uiterst zeldzaam.
Tags: losse objecten, ed.,grafheuvel,begraafplaats en -onderdl,...
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
-
Krukboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl Plein 15, Berlicum
-
Huisruïne; in het zuidelijk terreindeel naast de Aa; grotendeels omgrachte ruïne van het 15e-eeuwse huis Seldensate; ook resteren bouwdelen van het huis dat rond 1900 in neo-renaissancestijl op de middeleeuwse kelders gebouwd werd; ook dit gebouw is inmiddels verdwenen; de restanten zijn met rollagen van machinale baksteen afgedekt Laan van Seldensate 4, Berlicum
-
Parkaanleg Laan van Seldensate 4, Berlicum
-
woonhuis Hoogstraat 99, Berlicum
-
Poortgebouw Laan van Seldensate 4, Berlicum
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Sint Michielsgestel (Noord Brabant)