Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Graf begraafplaats in Sint Michielsgestel

5258 ZG, Sint Michielsgestel (Gemeente Sint Michielsgestel)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1870
Publicatie: 20020822
Rijksmonument ID: 519934

Omschrijving van graf begraafplaats

Inleiding

Op de aan de oostelijke zijde van de Nieuwstraat gelegen, in 1828 door de gemeente aangelegde en in 1907 en 1908 in een hervormd en katholiek gedeelte gesplitste begraafplaats bevinden zich enkele neogotische grafmonumenten, een Calvarieberg en enkele gietijzeren grafkruisen; deze vallen buiten de van rijkswege geldende bescherming. Wel beschermd wordt de uit 1870 daterende kunstmatige GRAFHEUVEL voor F.J.J. Deblocc van Scheltinga, die is gelegen in de zuidwestelijke hoek, op het Protestantse gedeelte van de begraafplaats en in de romantische opzet invloeden van neogotiek vertoont.

Omschrijving

De grafheuvel is een, relatief klein, bouwlichaam op een ruwweg rechthoekige plattegrond (circa 7 bij 3 meter) en heeft licht aflopende wanden. De grafheuvel is opgebouwd uit een kern van baksteen, voorzien van een gecementeerde buitenlaag die door middel van fragmenten oud bouwpuin van een rotsachtig uiterlijk is voorzien. Met uitzondering van de op het westen gerichte ingang is de gehele grafheuvel overwoekerd door een weelderige vegetatie. De ingang wordt gevormd door een rechthoekige natuurstenen rondboogdeur met daarin de inscriptie: "begraafplaats F.J.J. Deblocc van Scheltinga anno 1870". Hierboven bevinden zich twee kleine ijzeren ringen voor het openen van de deur.

Waardering

De kunstmatige grafheuvel is van algemeen belang. De grafheuvel heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de typologische ontwikkeling van het grafmonument met imitatie-rotsen. De grafheuvel heeft architectuurhistorische waarde als in Nederland zeldzame representant van een meer op de Engelse romantiek gerichte interpretatie van de neogotiek. De grafheuvel is gaaf bewaard gebleven en is uiterst zeldzaam.

Tags: losse objecten, ed.,grafheuvel,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar graf begraafplaats
location_on Monumenten Kaart rond Sint Michielsgestel

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!