Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Complex Ruwenbergstraat in Sint Michielsgestel

Ruwenbergstraat 4
5271 AG, Sint Michielsgestel (Gemeente Sint Michielsgestel)
Noord Brabant
Publicatie: 20020415
Rijksmonument ID: 519922

Omschrijving van Complex Ruwenbergstraat

Inleiding

KOETSHUIS, in 1904 in eclectische vormen gebouwd in opdracht van dokter Karel Verzijl naar ontwerp van zijn schoonvader, de Maastrichtse architect J. Kayser. Het vrijstaande koetshuis bevindt zich aan de noordzijde van de villa.

Omschrijving

Pand van één bouwlaag op rechthoekige grondslag met gevels in schoon metselwerk van in kruisverband gemetselde machinale baksteen onder een met muldenpannen gedekt zadeldak. Het metselwerk is geknipt en gesneden gevoegd. De gevel wordt geleed door een hardstenen waterlijst en door banden van gele verblendsteen. De goot rust op houten klosjes. De lichttoetreding wordt verzorgd door met een segmentboog getoogde vensters met hardstenen onderdorpels. De ingangen bevinden zich in de zuidgevel. De linker ingang wordt gevormd door een segmentboogpoort met opgeklampte deuren die toegang geeft tot het gedeelte waar de koets gestald kon worden. Rechts hiervan bevindt zich de voormalige paardenstal die een aparte ingang heeft. Intern zijn de voederbakken nog bewaard. De hooizolder is bereikbaar via een trap in de paardenstal. Boven de segmentboogpoort is in het dakvlak een hooiluik aangebracht. Dit is met pannen overdekt en heeft een opgeklampte deur. Aan de oostzijde van het koetshuis bevindt zich een kleine vierkante aanbouw onder een plat dak. De gevels zijn identiek aan die van het koetshuis gedetailleerd.

Waardering

Het koetshuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling waarbij de gegoede burgerij en de bestuurlijke elite zich in de directe nabijheid van 's-Hertogenbosch aan de uitvalswegen van de kleinere, meer landelijke, plaatsen daaromheen vestigen en daar een landhuis laten bouwen.

Het pand is van architectuurhistorisch belang vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en vanwege de kwaliteit van de toegepaste historiserende stijlelementen. Verder heeft het complex ensemblewaarde vanwege de bijzondere samenhang tussen de samenstellende onderdelen en de historisch-ruimtelijke relatie met de wegen en groenvoorzieningen. Tevens is het van belang vanwege de zeldzaamheid van dergelijke gaaf bewaarde villacomplexen.

Tags: gebouwen, woonhuizen,koetshuis(l),bijgebouwen kastelen enz.,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Complex Ruwenbergstraat
location_on Monumenten Kaart rond Sint Michielsgestel

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt