Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Complex Pleinsedijk in Sint Michielsgestel

Pleinsedijk 1
5271 SZ, Sint Michielsgestel (Gemeente Sint Michielsgestel)
Noord Brabant
Publicatie: 20020415
Rijksmonument ID: 519919
Type: Boerderij

Omschrijving van Complex Pleinsedijk

Inleiding

SCHUUR, in de tweede helft van de negentiende eeuw opgetrokken in een streek-eigen bouwtrant. De schuur is gelegen op het achtererf van de langgevelboerderij (onderdeel I).

Omschrijving

De geheel vrijstaande dwarsdeelschuur heeft één bouwlaag op rechthoekige grondslag met lage muren in schoon metselwerk en gedeeltelijk houten en met stro beklede wanden onder een met stro gedekt schilddak. Aan elke zijde van de zuidoostelijke gevel bevindt zich een grote, houten dubbele inrijpoort; de meest linkse daarvan is geplaatst in een ingesnoerde hoek. De deuren zijn geteerd.

Waardering

De dwarsdeelschuur is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van het boerenbedrijf en de langgevelboerderij en dwarsdeelschuur in Noord-Brabant. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege het bijzondere materiaalgebruik. Het heeft ensemblewaarde vanwege de bijzondere samenhang tussen de samenstellende onderdelen. Het is van belang vanwege de zeldzaamheid van dergelijke gaaf bewaarde ensembles.

Tags: agrarische gebouwen,schuur(m),boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Complex Pleinsedijk
location_on Monumenten Kaart rond Sint Michielsgestel

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt