Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Complex Grinsel 83 in Den Dungen

Grinsel 83
5275 JN, Den Dungen (Gemeente Sint Michielsgestel)
Noord Brabant
Publicatie: 20020521
Rijksmonument ID: 519904
Type: Boerderij

Omschrijving van Complex Grinsel 83

Inleiding

STAL, omstreeks 1825 als opgetrokken in een ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Aan de zuidwestelijke zijde van de stal werd in 1871 het iets hogere woongedeelte (onderdeel I) gebouwd. Hoewel de stal in dakbedekking, gevels en indeling nogal fors is gewijzigd, geeft deze juist hierdoor een goed beeld van de ontwikkeling van het boerenbedrijf in de negentiende eeuw. Tegenwoordig vervult de stal een functie als opslagruimte en is het veehoudersbedrijf verplaatst naar de stallen op de achterzijde van het terrein.

Omschrijving

Stal van één bouwlaag met gevels in schoon metselwerk (deels handvorm baksteen) onder een met verbeterde Hollandse pannen gedekt, afgewolfd zadeldak. De noordelijke en de oostelijke gevel zijn vernieuwd. De gewijzigde stalramen zijn grotendeels van beton; op de noordoostelijke hoek nog één met spinnekoproeden. In de gevels zijn verder enkele steekankers aangebracht.

De stal was oorspronkelijk een potstal die verbouwd is tot grupstal en vooral diende voor de stalling van kleine hoeveelheden vee. Aan de oostzijde bevinden zich hokken die voor de opslag en stalling van diverse zaken dienden. Het nog oorspronkelijke gebint van de stal rust op houten staanders. De kapconstructie met houten spanten is nog oorspronkelijk.

Waardering

De stal is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van het boerenbedrijf in Noord-Brabant. Het heeft ensemblewaarde vanwege de historisch-ruimtelijke relatie tussen de verschillende onderdelen en de ontwikkeling die daaruit valt af te lezen.

Het is gaaf bewaard gebleven en tamelijk zeldzaam.

Tags: agrarische gebouwen,veestal,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Complex Grinsel 83
location_on Monumenten Kaart rond Den Dungen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt