Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Graf J.Turing van Ferrier in Oirschot

5090 AA, Oirschot (Gemeente Oirschot)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1902
Publicatie: 20000911
Rijksmonument ID: 519766

Omschrijving van Graf J.Turing van Ferrier

Inleiding

Aan de westzijde van de poort van de overigens niet beschermde R.K. begraafplaats van Oirschot staat het GRAFTEKEN van J. van Turing van Ferrier. Het graf dateert uit omstreeks 1902. Het graf is neo-gotisch gedetailleerd.

Omschrijving

Het graf bestaat uit een hoge hardstenen tombe met aan de zijkanten en op de dekplaat verschillende ingelegde messing grafplaten.

Boven een getrapte sokkel verheft zich de eigenlijke tombe. Voor-, achter- en zijkanten hebben een architectonische geleding met hoekkolommen, waarin in hoogreliëf telkens twee driepaslancetten met bekronende driepas. Tussen de kolommen zijn driepasblindnissen geplaatst, waarin telkens één messing gegraveerde grafplaat. In deze nissen staat de stamboom van de overledenen opgetekend: "Andrew Turijn A.D. 1316 / John Turing 1430-1497 / mar. Janet de Han / William Turing 1555 mar. Janet Leslir / John Turing 1650 mar. Janet Straton / Walter Turing mar. Anna Ogilnir / John Turing Ferrier 1829-1878 mar. Adriana Jonas / Diligentia Ditat". De hardstenen dekplaat is opgebouwd naar middeleeuws model met een in messing gegraveerde randspreuk (Latijnse bijbelteksten in gotisch schrift) en vier messing evangelistensymbolen (vierpassen met een ingesneden vierkant) in de hoeken. Aan de langszijden zijn halverwege de spreuk twee kwartierwapens ingevoegd, in dezelfde vorm en materiaal als de evangelistensymbolen. De dekplaat heeft een hardstenen hoogreliëf een messing wapenschild met het familiewapen. De omringende florale motieven, de bekronende helm en de banderol met de wapenspreuk: "Diligentia ditat" zijn in hardsteen uitgevoerd. Op de dekplaat de inscriptie: "Remember in your prayers / the right honourable mr. John Turing van Ferrier / late Chamberlain of H.M. the King of Wurtemberg / Seineur of Oirschot and Best / Born at Oirschot the 13th of Sept. 1821 / and deceased there the 13th of Aug. 1902 at his castle Bijsterveld".

Waardering

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het tombegraf en als herinnering aan een der laatste heren van Oirschot. Het heeft door de rijke detaillering en de gegoten reliëfs kunsthistorisch belang als voorbeeld van neogotische beeldhouwkunst. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven.

Tags: losse objecten, ed.,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Graf J.Turing van Ferrier
location_on Monumenten Kaart rond Oirschot

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!