Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Graf M.J.Gulje in Oirschot

5090 AA, Oirschot (Gemeente Oirschot)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1890
Publicatie: 20000911
Rijksmonument ID: 519762

Omschrijving van Graf M.J.Gulje

Inleiding

Aan de westelijke zijde van de poort van de overigens niet beschermde R.K. begraafplaats van Oirschot staat het GRAFTEKEN van M.J. Gulje, omstreeks 1890. Het grafmonument heeft een neo-gotische detaillering.

Omschrijven

Het grafteken bestaat uit een hardstenen tombe, waar omheen zes neogotisch gedetailleerde hardstenen hekpalen zijn opgesteld, verbonden door een smeedijzeren ketting. De hekpalen zijn gesteld op een hardstenen sokkelplaat, hebben spitsboogvelden en zijn gekanteeld. De kettingen bestaan uit gevlochten cirkelvormige en ovale schakels. Op de tombe is in hoogreliƫf een plaquette aangebracht, waarop twee griffioenen twee gekroonde wapenschilden flankeren. Onder de schilden een banderol met de wapenspreuk: "Vaincre ou mourir". Op de tombe een gedeeltelijk leesbare inscriptie: "Rustplaats / van Vrouwe / Maria Judith Gulje" en het jaartal 1890 (verder onleesbaar).

Waardering

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het tombegraf. Het heeft door de rijke detaillering kunsthistorisch belang als voorbeeld van neogotische beeldhouwkunst. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven.

Tags: losse objecten, ed.,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Graf M.J.Gulje
location_on Monumenten Kaart rond Oirschot

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!