Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Graf F.H.Goossens in Oirschot

5090 AA, Oirschot (Gemeente Oirschot)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1896
Publicatie: 20000911
Rijksmonument ID: 519755

Omschrijving van Graf F.H.Goossens

Inleiding

Aan de westelijke zijde van de poort van de overigens niet beschermde R.K. begraafplaats van Oirschot staat het GRAFTEKEN van F.H. Goossens, uit omstreeks 1896. Het grafmonument heeft een neo-gotische detaillering.

Omschrijving

Het grafmonument bestaat uit een hardstenen zerk met opgelegde marmeren hoogreliƫfs, zijnde een kruis, een anker in de golven en een vlammend hart. De zerk wordt omgeven door een zestal hardstenen neogotische hekpalen met spitsboogvelden en bolbekroning. Tussen de hekpalen hangt een gietijzeren ketting, waarvan de ovale schakels de vorm van doornentakken hebben. Op de dekplaat, die aan de zijkant versierd is met rankwerk, staat de inscriptie: "Ter gedachtenis van / den weledelen heer / Franciscus Hubertus Goosens / Echtgenoot van Arnoldina / de Laat / Griffier bij het Kantongerecht / te Oirschot / geboren te Middelbeers / 22 april 1823 / overleden te Oirschot 14 februari 1896 / R.I.P.".

Waardering

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijk ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het tombegraf. Het heeft door de rijke detaillering kunsthistorisch belang als voorbeeld van neogotische beeldhouwkunst. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven.

Tags: losse objecten, ed.,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Graf F.H.Goossens
location_on Monumenten Kaart rond Oirschot

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!