Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Graf J.A.Gulje in Oirschot

5090 AA, Oirschot (Gemeente Oirschot)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1899
Publicatie: 20000911
Rijksmonument ID: 519753

Omschrijving van Graf J.A.Gulje

Inleiding

Aan de westelijke zijde van de poort van de overigens niet beschermde R.K. begraafplaats van Oirschot staat het GRAFTEKEN van J.A. Gulje, uit omstreeks 1899. Het grafmonument is uitgevoerd in neo-gotische stijl.

Omschrijving

Het grafmonument bestaat uit een hardstenen zerk met opgelegd kruis. De zerk wordt omgeven door zes hardstenen neo-gotische hekpalen met spitsboogvelden, gesteld op een hardstenen sokkel. Tussen de palen hangt een gietijzeren neo-gotisch gedetailleerde ketting met sferische ruitvormen en driepassen. Op de zerk de inscriptie: "Rustplaats / van den / Weledelen Zeer Geleerde Heer / Joannes Amandus Gulje / in leven Med / Docter / Broeder / der H.L.Vr. Broederschap / van 's-Hertogenbosch / geb. te Oirschot den 11 juni 1818 / aldaar overl. 9 januari 1899".

Waardering

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijk ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het tombegraf. Het heeft door de rijke detaillering kunsthistorisch belang als voorbeeld van neogotische beeldhouwkunst. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven.

Tags: losse objecten, ed.,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Graf J.A.Gulje
location_on Monumenten Kaart rond Oirschot

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!