Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Graf Mr. A.J.L. van Laar in Oirschot

5090 AA, Oirschot (Gemeente Oirschot)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1868
Publicatie: 20000911
Rijksmonument ID: 519752

Omschrijving van Graf Mr. A.J.L. van Laar

Inleiding

Aan de oostelijke zijde van de poort van de overigens niet beschermde R.K. begraafplaats van Oirschot staat het GRAFTEKEN van Mr. A.J.L. van Laar, uit omstreeks 1868.

Omschrijving

De hardstenen tombe heeft hoekkolommen en een overstekende dekplaat met in hoogreliƫf een door plantenranken omgeven wapenschild met het familiewapen, en een afbeelding van de geblinddoekte Vrouwe Justitia, eveneens omgeven door florale motieven (lelietakken, eikenblad).

Op de dekplaat van de tombe staat langs de rand de inscriptie: "Ik heb Uw gerechtigheid bemind en Uwe wet o Heer had ik boven alles lief". Op de dekplaat de inscriptie: "Ter gedachtenis van / Mr. A.J.L. van Laar geb. te Oirschot / aldaar overleden den 26 januari 1889 / s.s.t.t. / en / Vrouwe M.L.J. van Hees geboren / te Maastricht / en overleden te Oirschot / den 22 januari 1868 / R.I.P.".

Waardering

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het tombegraf. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van neogotische beeldhouwkunst. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven.

Tags: losse objecten, ed.,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Graf Mr. A.J.L. van Laar
location_on Monumenten Kaart rond Oirschot

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!