Complex Tolsedijk in Nieuw Vossemeer
Omschrijving van Complex Tolsedijk
Inleiding.
Aan de noordzijde van het complex gelegen VEESCHUUR, met de rechter zijgevel gericht naar het bijbehorende herenhuis. De uit de late 19de eeuw daterende schuur wordt aan alle zijden omgeven door een ruim erf. Het gebouw heeft enige wijzigingen ondergaan. Binnen de achtergevel werden links een ingang en een venster dichtgemetseld. Het linker dakschild is gedekt met golfplaten.
Omschrijving.
Het betreft een vierbeukige langsdeelschuur met een rechthoekige plattegrond, één bouwlaag en een afgewolfd zadeldak. Het rechter schild en het achterste deel zijn gedekt met gesmoorde kruispannen. Het linker schild en het voorste deel zijn gedekt met golfplaten. De gevels zijn gemetseld in baksteen in kruisverband. De gevelopeningen zijn getoogd. Lekdorpels zijn uitgevoerd in baksteen. Als gevolg van de vierbeukige opzet van de inwendige constructie ligt de langsdeel niet centraal in het gebouw. Hierdoor bevinden de deeldeuren zich excentrisch in de beide kopgevels.
De voorgevel is asymmetrisch ingedeeld en heeft links van de middenas een brede ingang met een dubbele opgeklampte poort en een tweeruits bovenlicht. Uiterst links bevindt zich een stalingang met een enkelvoudige deur. De ingang uiterst rechts is voorzien van een dubbele deur. De gevel bevat voorts enkele verspreid geplaatste oculi alsmede drie kleine stalvensters.
Hiervan bevindt zich één venster binnen het benedendeel van de gevel, met hieronder een zandstenen gevelsteen (tekst niet meer leesbaar). De rechter zijgevel is grotendeels onzichtbaar door de aanbouw van een houten bouwdeel met een lessenaarsdak (geen monumentale waarde). Het zichtbare geveldeel links hiervan bevat twee brede ingangen met een dubbele opgeklampte deur. De deuren van de linker ingang zijn voorzien van een drieruits raampje. De linker zijgevel bevat negen staldeuren (los boven- en benedendeel) met getoogde drieruits bovenlichten.
De achtergevel heeft rechts van de middenas een brede ingang met een dubbele opgeklampte deur en een tweeruits bovenlicht. Uiterst links zijn een dichtgemetselde stalingang en een dito venster. Hierboven bevinden zich twee rechthoekige vensters met een enkelruits gietijzeren raampje. Er zijn voorts enkele verspreid geplaatste oculi. De indeling is vierbeukig en heeft een diepte van zes gebinten. Deze zijn voorzien van korbelen en penverbindingen. Er zijn middenstijlen.
Waardering.
Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de ontwikkeling van de landbouw in het kleigebied. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de gave hoofdvorm en detaillering en als typerend voorbeeld van een grote vierbeukige langsdeelschuur uit de late 19de eeuw. Voorts bouwhistorische waarde vanwege de gave, voor deze streek markante inwendige houtconstructie met vierbeukige opzet. Het heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een harmonisch geheel, verder bestaand uit een herenhuis en een kleine stal gelegen op een ruim terrein met erf, siertuin, bosperceel en denkpoel. Het object is voorts een karakteristiek onderdeel van de historische bebouwing aan de Tolsedijk te Nieuw-Vossemeer.
Het object is van belang wegens de kwaliteit van de samenstellende onderdelen, bestaande uit een zes gebinten diepe, vierbeukige schuur.
Tags: agrarische gebouwen,schuur(m),boerderij,boerderij, molen, bedrijf
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
-
Tweelaags herenhuus met links een éénlaags uitbouw. Het pand wordt aan alle zijden omgeven door een ruime siertuin. Aan de linker zijde bevindt zich bovendien een erf dat bereikbaar is via een toegangslaan die het complex verbindt met de openbare weg. De woning is uitgevoerd in neo-renaissancetrant Tolsedijk 10, Nieuw Vossemeer
-
Complex Tolsedijk Tolsedijk 10, Nieuw Vossemeer
-
Johannes de Doper Achterstraat 13, Nieuw Vossemeer
-
Pand en ingericht tot R.K.Pastorie Achterstraat 9, Nieuw Vossemeer
-
Nederlands Hervormde Kerk Voorstraat 48, Nieuw Vossemeer
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Nieuw Vossemeer (Noord Brabant)