Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

De Wartburg in Velp

Boulevard 11
6881 HN, Velp (Gemeente Rheden)
Gelderland
Publicatie: 20010917
Rijksmonument ID: 519422
Type: Woonhuis

Omschrijving van De Wartburg

Inleiding

Deze opmerkelijke in late Neo-Hollandse Renaissancestijl gebouwde VILLA met SCHUURTJE werd in 1911 ontworpen door E.J.M. MUIS in opdracht van de oud-burgemeester van Klundert P. VAN STOLK. Het ontwerp is geïnspireerd op het 17de eeuwse raadhuis van Klundert. Het pand heeft recentelijk nog als klooster gefungeerd en is nu in gebruik als woonhuis annex kantoor. ten behoeve van deze laatste functie zijn een aantal dakramen vergroot of bijgemaakt. Het pand is gelegen in het villapark Overbeek dat in 1901 werd aangelegd op het landgoed van het in de 18de eeuw na een brand herbouwde landhuis Overbeek. Het landhuis is gelegen op de hoek van de Boulevard en de Prins Hendriklaan en met de voorgevel naar de Boulevard gericht. Het vrijstaande huis wordt omgeven door een tuin van de weg gescheiden door een ligusterhaag. In de achtertuin bevindt zich het schuurtje dat evenals het woonhuis een trapgevel heeft.

Omschrijving

Het hoge pand is gebouwd op een vierkante plattegrond en heeft twee bouwlagen onder een hoog opgaand, met gesmoorde leipannen (oorspronkelijk leien) gedekt zadeldak met boven de middentravee van de voorgevel een dwars hierop staand zadeldak. Op de nok bevinden zich twee bakstenen schoorstenen die voorzien zijn van smeedijzeren dekplaten. In het voorschild bevinden zich twee met koper gedekte dakkapellen met rood-wit geschilderde luiken alsmede vier moderne daklichten. In het achterschild bevindt zich één dakkapel met koper gedekt en voorzien van een 2-delig raampje en een groot modern daklicht. De zijgevels worden afgesloten door trapgevels met dekplaten terwijl de middentravee van de voorgevel afgesloten wordt door een verhoogde halsgevel. De overige geveldelen worden afgesloten door geprofileerde bakgoten op houten consoles. Het pand heeft een gepleisterde plint met schijnvoegen. De gevels worden verlevendigd door gepleisterde speklagen ter hoogte van de lek- en bovendorpels van de vensters. Tussen de begane grond en de verdieping bevindt zich een eenvoudige waterlijst. Aan weerszijden van de bovenlichten bevinden zich gepleisterde blokken. De vensters worden met uitzondering van de nader in de omschrijving te noemen vensters afgesloten door blinde segmentboogjes met gepleisterde blokken in de bogen, voorzien van een sluitsteen met diamantkop. De vensters zijn met uitzondering van de nader te noemen vensters voorzien van kruiskozijnen met glas-in-lood ramen. Aan weerszijden van de onderramen bevinden zich zwart/wit/rood/ geschilderde luiken. In gevels bevinden zich eenvoudige smeedijzeren muurankers.

Het pand bezit een symmetrisch ingedeelde, drie traveeën brede, VOORGEVEL. In de door een halsgevel afgesloten middentravee bevindt zich de ingang. Deze heeft een rondboogdeur met een omlijsting van gepleisterde blokken, deels met diamantkoppen. De houten deur heeft smeedijzeren beslag. Aan weerszijden van de deur bevindt zich een smal venster met een tweedelig raam. Voor de deur een hardstenen stoep. Boven de ingang bevindt zich in een speklaag de tekst "DE VASTE BURCHT IS ONZE GOD / EEN TOEVLUCHT VOOR DE ZIJNEN". In een geprofileerde geornamenteerde omlijsting hierboven bevindt zich een bord met de tekst "DE / WARTBURG / AO DI 1962". Op de verdieping bevindt zich evenals in de halsgevel een venster. In de geleding boven het laatstgenoemde venster bevindt zich een rondboogvenster met een omlijsting van gepleisterde blokken. De halsgevel heeft twee lagen met aan weerszijden klauwstukken en wordt bekroond door een aedicula. De linker- en rechtertravee bezitten zowel op de begane grond als de verdieping een venster.

Nagenoeg symmetrisch ingedeelde LINKER ZIJGEVEL met twee traveeën. Voor de gevel bevindt zich een terras met terazzovloer. Oorspronkelijk bevond zich voor de linker gevelhelft een forse serre die aansloot op de serre aan de zijde van de achtergevel. De begane grond heeft links dubbele deuren naar het terras waarboven zich een tweedelig bovenlicht bevindt. Rechts één, op de verdieping twee en in de trapgevel één venster. In de top van de trapgevel bevindt een rondboogvenster met een gepleisterde omlijsting.

Asymmetrisch ingedeelde ACHTERGEVEL. Over de volle breedte bevindt zich een serre met bovenliggend balkon. De serre heeft aan de korte zijden gemetselde muurvlakken. Het balkon heeft een fraaie balustrade met houten balusters. De verdieping heeft links en in het midden een venster. Rechts bevindt zich een deur naar het balkon met aan weerszijden een smal venster met een tweedelig raam.

Nagenoeg symmetrisch ingedeelde RECHTER ZIJGEVEL ter breedte van drie traveeën. De middentravee bevat een vernieuwde rondboogdeur met rechts een smal venster voorzien van een tweedelig raam. De linker- en rechter hebben ieder op de begane grond een venster. Iedere travee bezit op de verdieping een venster. In de trapgevel bevindt zich een venster als genoemd. Hierboven bevindt zich ene rondboogvenster met een gepleisterde omlijsting. In de gevel van de serre rechts een smal venster met een tweedelig raam.

Het pand bezit nog diverse bewaard gebleven oorspronkelijke INTERIEURelementen als trappenhuis, paneeldeuren, schoorsteenmantels en plafonds met balken.

Links achter het pand bevindt zich een in baksteen uitgevoerd SCHUURTJE dat wordt verlevendigd door een gepleisterde plint, speklagen, blokken en aanzet- en sluitstenen. Het op een rechthoekige plattegrond gebouwd schuurtje heeft een zadeldak gedekt met shingles. De zijgevels worden afgesloten door trapgevels. In de voorgevel bevindt zich een opgeklampte deur en een venster met kruiskozijn waarin zich 4-ruits ramen bevinden. De linker zijgevel bevat een venster met een 4-ruits raam en in de top een later ingehakt venstertje.

Waardering:

VILLA met SCHUURTJE in Neo-Hollandse Renaissancestijl uit 1911.

Architectuurhistorische waarden:

- De villa en het schuurtje zijn van belang omwille van de gaaf bewaarde hoofdvorm, de bijzondere detaillering en het materiaalgebruik.

- De villa en het schuurtje vormen een nog gaaf bewaard en in deze vorm zeldzaam voorbeeld een in Neo-Hollandse Renaissancestijl gebouwde villa. Een bijzonderheid vormt het gegeven dat het raadhuis van Klundert als voorbeeld diende bij het ontwerp.

Stedenbouwkundige waarden:

- De villa en het schuurtje zijn van bijzondere betekenis voor het aanzien van het dorp Velp vanwege de ligging in het nauw met de ontwikkeling van Velp verbonden villapark Overbeek alsmede voor prominente situering op de hoek van de hoek van de Boulevard en de Prins Hendriklaan.

Cultuurhistorische waarden:

- Het pand is van belang als herkenbaar element uit een maatschappelijke ontwikkeling. Het pand is gebouwd als huisvesting van een nieuwe en kapitaalkrachtige vooral stedelijke elite, die zich bij voorkeur vestigde in kapitale villa's in ruim opgezette romantisch aangelegde villawijken. Het villapark Overbeek vormt het oudste en grootste villapark in de gemeente Rheden en de aanleg droeg ertoe bij dat het aanzien van het dorp en de sociale gelaagdheid van haar bevolking sterk veranderde.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar De Wartburg
location_on Monumenten Kaart rond Velp

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt