Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Centraal in de binnenhof van het woningcomplex gelegen gietijzeren waterpomp in Dieren

Harderwijkerweg 66
6952 AL, Dieren (Gemeente Rheden)
Gelderland
Bouwjaar: 1912-1913
Publicatie: 20010917
Rijksmonument ID: 519413
Type: Overig

Omschrijving van Centraal in de binnenhof van het woningcomplex gelegen gietijzeren waterpomp

Omschrijving

Centraal in de binnenhof van het woningcomplex gelegen gietijzeren WATERPOMP. De pomp bevindt zich boven een door regenwater gevoed reservoir. De fraai bewerkte pomp bestaat uit een geprofileerd achthoekig basement met aan één zijde een hiertegen geplaatste spuwer. Boven het basement bevindt zich een kandelaberachtige aan de boven- en onderzijde versierde gecanneleerde schacht die bekroond wordt door een bewerkte knop. Aan de bovenzijde van de schacht bevindt zich aan één zijde een zwengel met bol.

Waardering

Gietijzeren WATERPOMP.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een rijk bewerkte gietijzeren waterpomp uit de vroege twintigste eeuw. De pomp is tevens van belang vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp en vanwege het materiaalgebruik.

- Van stedenbouwkundige waarde als essentieel en functioneel onderdeel van het woningcomplex. De waterpomp is tevens van belang voor het aanzien van de binnentuin van het complex door situering op de kruising van de twee hoofdassen in de tuin.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een technische ontwikkeling; in casu de watervoorziening in een woningcomplex in de vroege twintigste eeuw waarbij gebruik gemaakt werd van in een ondergronds reservoir opgevangen regenwater.

Tags: losse objecten, ed.,pomp,straatmeubilair,voorwerpen op pleinen ed.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Centraal in de binnenhof van het woning…
location_on Monumenten Kaart rond Dieren

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!