Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Keer- annex inlaatsluisje in Spankeren

Zutphensestraatweg 8
6956 AC, Spankeren (Gemeente Rheden)
Gelderland
Bouwjaar: ca. 1895 1895 ca. 1895
Publicatie: 20010917
Rijksmonument ID: 519382

Omschrijving van Keer- annex inlaatsluisje

Omschrijving

Nabij de noordwesthoek van de omgrachting bevindt zich dit in een dijklichaam gelegen KEER- ANNEX INLAATSLUISJE (J). Het sluisje bevindt zich nabij het punt waar de smalle Laag-Soerensebeek in een kolk stroomt. De sluis geeft toegang tot een achterliggende, parallel aan de oostelijke bedijking gelegen, sloot die uitwater op de IJssel. Het zichtbare deel van het sluisje heeft een damwand met vleugelmuren, gemetseld in kruisverband. In het midden bevindt zich een opening waarvoor een schuif met heugelstang en tandwielkast geplaatst is.

Waardering

KEER- ANNEX INLAATSLUISJE

Stedebouwkundige waarden:

- Het object vormt een onderdeel van de buitenplaats de Geldersche Toren en heeft een duidelijke situeringswaarde die voortkomt uit de ligging van de toren en de bijgebouwen ten opzichte van elkaar en van de omgeving. De markant aanwezige toren vormt met parkaanleg, bijgebouwen en waterbouwkundige werken een duidelijke eenheid. Het sluisje is functioneel gezien onlosmakelijk met de buitenplaats de Geldersche Toren verbonden en van belang voor de waterhuishouding op het terrein.

Cultuurhistorische waarden:

- Het object is van typologisch belang als voorbeeld van een eenvoudig, vermoedelijk uit de laatste decennia van de negentiende eeuw daterend, inlaat- en uitwateringssluisje .

Tags: weg- en waterwerken,keersluis,waterkering en -doorlaat,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Keer- annex inlaatsluisje
location_on Monumenten Kaart rond Spankeren

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!