Rhederoord: historische aanleg park in Engelse landschapsstijl en tuin in De Steeg
Omschrijving van Rhederoord: historische aanleg park in Engelse landschapsstijl en tuin
Omschrijving
HISTORISCHE AANLEG van PARK in Engelse Landschapstijl en TUIN, behorend tot de historische buitenplaats Rhederoord (B/C).
Centraal in het landgoed staat op een heuvelrug het huis Rhederoord. Dankzij de hoge ligging heeft men vanuit het huis een fraai uitzicht, vooral in de richting van de IJssel. Het huis is bereikbaar via twee oprijlanen. De westelijke oprijlaan begint aan de Hoofdstraat en heeft tegenwoordig een laanbeplanting met eiken, beuken en tamme kastanjes. De oostelijke oprijlaan begint tegenwoordig aan de Parkweg en is beplant met forse beuken. Het begin van zowel de westelijke als de oostelijke oprijlaan wordt gemarkeerd door twee kolommen en hekwerk. Ook staat bij beide ingangen een portierswoning.
Het terrein tussen de Hoofdstraat en de oprijlanen heeft nog in belangrijke mate het karakter van de door Petzold ontworpen aanleg. Het omvat in hoofdlijnen een open weidegebied beplant met verspreid gelegen boomgroepen. Onder deze boomgroepen bevindt zich een tweetal bijzondere boomgroepen die in de jaren 1868-1869 zijn aangeplant. Het betreft hier een groep van vier en een groep van zes Sequoiadendrons die tot de meest geslaagde oudere aanplantingen van mammoetbomen in Nederland behoren. In het lager gelegen deel van het voorterrein langs de Hoofdstraat liggen langgerekte, enigszins slingerende, vijverpartijen. Aan de oostzijde van het voorterrein bevinden zich de voormalige oranjerie en een voormalige, ommuurde moestuin.
Vermeldenswaardig zijn de open delen direct bij het huis met o.a. rododendrons en "coniferen" (ceders, sequoia's ?). Voorts bevinden zich in dit deel van het landgoed een heuvel met daarin een waterkelder, waarop de restanten van een koepel, en nabij de Parkweg het voormalige koetshuis.
Het huis wordt aan drie zijden grotendeels omgeven door een gemetselde KEERMUUR met tussen deze muur en het huis TERRASSEN MET BRODERIEËN. Aan de zijde van het voorplein worden de tuinen van het voorplein gescheiden door een ijzeren HEKWERK.
De keermuur heeft aan de zuidzijde in het midden en op de hoeken uitspringende delen en was oorspronkelijke van een natuurstenen BALUSTRADE voorzien die deels nog aanwezig is. Het aan de keer muur grenzende terras heeft een L-vorm en bevindt zich aan de zuid- en de oostzijde van het huis. Aan de zuidzijde bevinden zich twee aan drie zijden door paden omgeven rechthoekige gazons waarop zich telkens een aanleg bevindt die bestaat uit vijf met elkaar verbonden cirkels uitgevoerd in dubbele rijen buxus met tussenruimten voor bloemperken. Aan de oostzijde bevindt zich een gazon. Aan dit terras grenst een tweede hoger gelegen terras dat direct rond het huis gelegen is en door middel van een met hardsteen afgedekte L-vormige muur van het laagste terras gescheiden wordt. Beide terrassen zijn door middel van een viertal hardstenen trappen te bereiken. Deze trappen bevinden zich respectievelijk ter hoogte van de middenrisaliet van het huis, uiterst links hiervan, op de hoek van de twee poten van de L-vormige muur en aan de oostzijde. Aan de zuidzijde bevindt zich een door een pad omgeven rechthoekige gazon met een centraal gelegen door klimop omgeven vijver met aan weerszijden een broderie gevormd door een rechthoek met op de hoeken driekwart cirkels en aan de lange zijden in het midden een halve cirkel. De figuur is ingevuld met dubbele rijen buxus. In ieder figuur bevindt zich in het midden een cirkelvormige buxushaag. Op de hoeken van het gazon bevinden zich een twee bolvormig gesnoeide taxussen. Aan de zijden van de zijgevels bevinden zich gazons. Het gazon aan de oostzijde heeft aan de zijde van de keermuur een lage buxushaag. Het voorplein heeft de vorm van een halve elipsboog met aansluitend twee halve elipsbogen. De keermuur die deze vorm volgt is opgetrokken in baksteen en wordt afgedekt door natuursteen. Aan de noord-westzijde bevindt zich een brede hardstenen trap van vier treden naar het gazon van het sterk glooiende park.
Waardering
HISTORISCHE AANLEG in Engelse Landschapstijl naar ontwerp van C.E.A. Petzold, waarvan de directe omgeving van het Huis grotendeels opnieuw aangelegd is door L.A. Springer in Nieuw Architectonische Tuinstijl
Tuin-architectuurhistorische waarden:
- De aanleg is van belang als goed voorbeeld van de late Engelse Landschapstijl en van de Nieuw Architectonische Tuinstijl.
- De aanleg is van belang als functioneel onderdeel van de historische buitenplaats Rhederoord.
- De aanleg is van belang voor het oeuvre van J.W. Hanrath wegens meerdere door hem voor het landgoed ontworpen bouwwerken.
- De aanleg is van belang voor het oeuvre van C.E.A. Petzold.
- De aanleg is van belang voor het oeuvre van L.A. Springer.
Stedenbouwkundige waarden:
- De historische aanleg heeft ensemblewaarde als onderdeel van de buitenplaats Rhederoord.
Tags: losse objecten, ed.,historische aanleg,tuin, park en plantsoen,...
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
-
Rhederoord: tuinvaas Parkweg 19, De Steeg
-
Rhederoord: tuinvaas Parkweg 19, De Steeg
-
Huis Rhederoord Parkweg 19, De Steeg
-
Rhederoord: historische aanleg park in Engelse landschapsstijl en tuin Parkweg 19, De Steeg
-
Rhederoord: tuinvaas Parkweg 19, De Steeg
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
De Steeg (Gelderland)