Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search

6881 LB, Velp (Gemeente Rheden)
Rijksmonument ID: 519343

Omschrijving van tuin park landgoed

Omschrijving

HISTORISCHE TUINAANLEG bij landhuis St. Joseph (Arva). Het ten opzichte van zijn omgeving iets hoger gelegen landhuis wordt omringd door een tuin in de Nieuwe Architectonische tuinstijl met uitzondering van het achterste deel van de tuin dat een bosachtig karakter heeft. Kenmerkend voor deze stijl zijn o.a. de toepassing van zichtassen, symmetrie en niveauverschillen waarbij diverse verdiept of juist hoger gelegen delen d.m.v. trapjes verbonden worden. Deze kenmerken zijn met name terug te vinden in het deel van de tuin dat ter linkerzijde en achter het huis gelegen is. Links van het huis bevindt zich een iets verdiept gelegen grasperk omgeven door paden en beplant met coniferen en rozenperken. Voor het huis bevindt zich een ruime halfronde oprijlaan. De tuin wordt ter hoogte van de voor- en zijgevels van de weg gescheiden door een ligusterhaag.

Waardering

HISTORISCHE TUINAANLEG (Tuin)architectuurhistorische waarden:

- De tuin is van belang als goed en vrij gaaf bewaard voorbeeld van een tuinaanleg in de Nieuwe Architectonische tuinstijl.

Stedebouwkundige waarden:

- De tuin heeft een ensemblewaarde als onderdeel van het complex waarvan de tuin een functioneel onderdeel vormt.

Tags: losse objecten, ed.,historische aanleg,tuin, park en plantsoen,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)